Смартфоните, таблетите и компютрите, продавани в Русия, вече трябва да се предлагат с предварително инсталиран домашен софтуер и приложения от днес в нов закон, разглеждан от критиците като поредния опит за ограничаване на онлайн свободата, отбелязва „Франс прес“.

Инициативата беше въведена в опит да се популяризират технологичните компании на страната, но критиците изтъкват, че това е още един опит за затягане на държавния контрол върху руското дигитално пространство.

Законът изисква всички устройства с достъп до интернет, продавани в страната – независимо дали се произвеждат на място или в чужбина, да бъдат оборудвани с необходимия софтуер или ще се сблъскат с потенциални глоби от юли нататък.

Предварително инсталираният софтуер принадлежи по-специално на два руски ИТ гиганта: Yandex и Mail.ru.

Сред задължителните приложения са „Одноклассники“ и „ВКонтакте“, социални мрежи, подобни на Facebook, които са популярни в Русия.

Списъкът включва и програми на компанията за киберсигурност Kaspersky Lab.

В Русия този спорен законопроект е наречен „анти-Apple“ закон, визирайки американския производител, който не инсталира предварително никакъв софтуер на своите устройства освен собствения си.

Съобщава се, че Apple категорично са се противопоставили на закона и дори са заплашили да се оттеглят от руския пазар, но в крайна сметка са се съгласили да се съобразят.

Руските власти засилиха контрола върху местното използване на интернет в името на защитата на непълнолетните и борбата с тероризма.

Опозицията в страната обвинява Кремъл, че използва подобни разпоредби в опит да задуши онлайн инакомислието.

Надзорният орган за телекомуникации често се насочва към социалните мрежи с искания за изтриване на съдържание, свързано с опозицията, което до голяма степен се базира онлайн.

Миналия месец Русия заяви, че е започнала да забавя услугите на Twitter за местни потребители, заплашвайки да блокира платформата, ако не се съобрази с изискванията на регулатора, припомня news.bg.


loading...