кибер долар цифрови валути

Американската централна банка проучва възможен кибер долар, но ще се движи бавно, за да гарантира, че първо ще се справи с рисковете от измами и фалшифициране, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

“Това е един от въпросите, при които за САЩ е по-важно да го направят правилно, отколкото да бъдат първи”, каза Пауъл по време на панелна дискусия на годишната среща на МВФ за цифровите валути на централната банка (CBDC).

“И да го направим правилно означава, че ние не само разглеждаме потенциалните ползи от CBDC, но и потенциалните рискове”, като кибер атаки и фалшифициране, каза той.

Нараства интересът между световните централни банки към емитирането на официални дигитални валути, задвижван отчасти от опасения, че частен актьор – като проекта на Фейсбук Libra – може да го направи пръв, без контрол върху това как е проектиран или използван.

Но Пауъл каза, че Федералният резерв има специална нужда да бъде предпазлив, тъй като щатският долар е глобална резервна валута, използвана от компании и централни банки по целия свят.

“Ние носим отговорност както към САЩ, така и към света, че всички стъпки, предприети за американска цифрова валута, ще бъдат предприети безопасно.”

“Ние сме абсолютно ангажирани със стабилността на долара в сигурни и ефикасни платежни системи в щатски долари”, каза той, но това разчита на “надеждната върховенство на закона, силните и прозрачни институции, дълбоките финансови пазари и отворената капиталова сметка.”

Вижте още:
Дигитално евро – инициативата на ЕЦБЕвропейската централна банка (ЕЦБ) ще започне в понеделник (12 октомври) обществена консултация и ще…Oct 11 2020skafeto.com


loading...