полупроводници ЕС полупроводникова индустрия

В момента Европа представлява едва десет процента от световната полупроводникова индустрия, но Европейската комисия се стреми да удвои това през следващото десетилетие. Планът ще включва милиарди финансиране за научноизследователска и развойна дейност, както и изграждането на местни заводи, като и двете са ключови компоненти в плана на ЕС за препродажба на производство на електроника.

По-рано този месец Европейският съюз обмисли идеята за изграждане на полупроводниково производство в региона в опит да приближи производството на чипове до местните технологични компании. Подробностите за проекта са оскъдни, но знаем, че ЕС се стреми да произвежда чипове на усъвършенствани технологични възли, от 7 nm до 3 nm и 2 nm поколение.

Основната причина е достатъчно проста – Китай и САЩ в тежка търговска война и това се разглежда като чудесна възможност за инвестиране в традиционно слабо място за Европа. Старият континент е известен със своята самолетна и автомобилна индустрия, но в същото време представлява едва десет процента от полупроводниковата индустрия в света, която се оценява към момента на 533 милиарда долара. За справка САЩ държат около 47 процента, докато Китай, Япония, Тайван и Южна Корея представляват общо 40 процента.

През 2020 г. държавните локдауни оказаха голямо влияние върху технологичната верига за доставки и това от своя страна засегна американските технологични гиганти, които бяха зависими от чипове и други компоненти, произведени в Азия за своите продукти.

Заедно с безпрецедентното търсене на потребителска електроника, това създава вълнообразен ефект, който сега принуждава автомобилните производители да намалят производството, точно когато продажбите на автомобили започват да се възстановяват. Администрацията на Байдън се опитва да се справи с проблема, но в крайна сметка това изпрати силен сигнал до Европейската комисия, че технологичната самодостатъчност е по-важна от всякога.

В крайна сметка холандският производител ASML произвежда 62 процента от модерното литографско оборудване, което се използва от всички производители на чипове в света.

Китай знае това и се опитва да ръководи развитието на своята местна полупроводникова индустрия, за да гарантира, че няма да се налага да разчита на други за изграждането и поддържането на публичната си инфраструктура или за потребителската електроника. Европейските правителства също настояваха за инициативи за изграждане на повече местни научноизследователски и развойни дейности и производствен капацитет, а последните зависят от 145 милиарда евро от фондовете за възстановяване и устойчивост на Съюза.

За да успее обаче ЕС да се превърне в истинска сила в полупроводниковата индустрия, тя ще трябва да извърши първата стъпка възможно най-скоро. В крайна сметка, холандският производител ASML притежава монопол върху една от критичните звена във веригата на доставки. Създаването на някакъв координационен орган също би помогнало, тъй като няма ясен консенсус между индустрията и политиците относно това какво всъщност е възможно да се постигне през следващите десет или двадесет години.

Вижте още:
Германия със стратегическа визия за 5G и новите технологииПравителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да подкрепи развитието на ме…Feb 4 2021skafeto.com

САЩ добави Xiaomi към черния списък на китайски компании свързани с военнитеАдминистрацията на Тръмп добави смартфона гигант Xiaomi към черния списък на САЩ на предполагаемите …Jan 15 2021skafeto.com

С ограниченията срещу Huawei рискът от „супер“ студена война растеРешението на Министерството на търговията на САЩ да затегне ограниченията срещу Huawei, обявено пред…May 22 2020skafeto.com


loading...