хеликоптер Марс

Епохална новина! Американската космическа агенция НАСА успешно тества малък хеликоптер на Марс. Безпилотният апарат, наречен Ingenuity, е бил във въздуха за по-малко от минута, но това е първият контролиран полет в друг свят, съобщава БиБиСи.

Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята. Космическата агенция обещава още полети през следващия ден. Апаратът ще лети по-високо и по-далеч, тъй като инженерите се стремят да тестват границите на технологията.

Да се излети в атмосферата на Червената планета не е лесно, тя е много тънка, само 1% от плътността тук на Земята. Това дава на лопатките на роторния апарат много малко възможност за издигане. Затова машината е изключително лека и перките се въртят изключително бързо – при над 2500 оборота в минута.

Надеждата е, че тази първоначална демонстрация в крайна сметка може да промени начина, по който изследваме някои далечни светове. Дроновете могат да бъдат използвани за разузнаване пред бъдещи марсоходи и дори астронавти, след като в крайна сметка се стигне до Марс.

НАСА вече е одобрила хеликоптерна мисия до Титан, голямата луна на Сатурн. Dragonfly, както е известна мисията, трябва да пристигне в Титан в средата на 2030-те.

Вижте още:
НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.НАСА избра компанията на Илън Мъск SpaceX да създаде първия луноход на частна компания и да изпрати …Apr 17 2021skafeto.com

НАСА показа панорамна снимка от Пърсивиърънс на Марс (ВИДЕО)НАСА публикува зрелищна панорамна снимка на Марс, направена от роувъра Пърсивиърънс, предадоха свето…Feb 25 2021skafeto.com


loading...