технологичния сектор

Тази година се оказа доста сложна за технологичния сектор като много прогнози се оправдаха. Намаляването на търговското напрежение (вероятно заради сключването на първа фаза от споразумението между САЩ и Китай) повиши перспективите пред ограничените възможности на американските технологични компании в Китай, пише в свой обзор Bloomberg, цитиран от Елена Кирилова за investor.bg.

Страховете от натрапчивата правителствена регулация, антитръстовият контрол и опазването на личните данни на потребителите натежаха над големите технологични компании отвъд океана.

Имаше и големи промени във висшия мениджмънт – рекордните 181 технологични директора напусната постовете си до октомври, което дори не включва оттеглянето на съоснователя на Google Лари Пейдж от ролята му в Alphabet.

Всеки, който прогнозира, че всичко това ще спре или ще забави експанзията на технологичните гиганти и навлизането на технологиите в живота ни, сгреши.

Стойността на акциите на Alphabet скочи с 29% тази година. Тази на Microsoft записа 52% ръст, а на Apple – цели 72%. Всички те изпреварват повишението на S&P 500, което е 26% от началото на 2019 г.

Годината донесе и редица технологични първични публични предлагания – рекорден резултат, въпреки лошото пазарно представяне на еднорози като Uber Technologies и Slack Technologies, както и скандала с WeWork.

Пробивите в технологичния сектор за 2019 

Появиха се AirPods…

Критиците вече не твърдят, че под ръководството на Тим Кук Apple не е пуснала продукт, който да постигне масов успех, след успеха на Apple Watch, а сега и с този на слушалките. Очаква се компанията да продаде 60 млн. бройки от тях, което е двойно повече спрямо миналата година.

Ново проучване сочи, че популярността на AirPods е надминала тази на iPod в пиковия му период. Това е забележителна промяна в модата и културата. Amazon.com, Google и други пуснаха свои версии на безжични слушалки, с ограничен успех засега.

Продължава бумът на гласово контролираните (смарт) колонки

Тази година 78 млн. души в САЩ са използвали умни колонки като Amazon Echo или Google Home, което е с 18% повече спрямо миналата година, сочат данни на eMarketer. Това е близо една четвърт от американското население и се случва въпреки притеснителни разкрития, че компаниите прехвърлят част от записите на колонките към свои служители.

Дали хората се интересуват, че Силициевата долина подслушва част от най-интимните им разговори? Някои да, но повечето са уверени в благородните намерения на технологичните компании или са готови да пожертват уединението си заради привилегията да поръчват на умната колонка коя песен да им пусне или да им каже прогнозата за времето.

Беше годината на TikTok

Видео услугата на Bytedance изведнъж стана популярна навсякъде и започна да заплашва с присъствието си Facebook и Snap. TikTok вече има 680 млн. потребители През февруари отчете 1 млн. сваляния, а през ноември – 1,5 млн., според SensorTower. Иронията все пак е налице: в разгара на напрежението между Пекин и Вашингтон тинейджърите по целия свят се оказаха в плен на интернет услуга, която е собственост на китайска компания.

Какво да очакваме от 2020 г.?

5G ще насърчи ръста на продажбите на смартфони. Samsung Electronics и Motorola най-сетне ще накарат огъващите се смартфони да проработят. Стрийминг услугите ще навлязат по-сериозно при спортовете и новините на живо, нанасяйки нов удар на кабелните и сателитните телевизии. Нови продукти ще движат пазара на домашни роботи, а заетата с изборите администрация на Доналд Тръмп няма да успее да нанесе нито една сериозна атака на гигантите в технологичния сектор.

Вижте още:
Това са най-търсените думи от българите в Google за 2019 годинаТрите най-чести комбинации от думи, които са в класацията за най-търсените в търсачката на Google от…Dec 12 2019skafeto.com

Трикове, които да приложите в търсачката на GoogleСлучвало се е интернетът ти внезапно да спре, нали? Значи най-вероятно си имал среща с праисторическ…Oct 22 2019skafeto.com

Обявиха най-гледаните клипове на десетилетието в YouTubeНа първо място в класацията за най-гледаните клипове на десетилетието в YouTube (от 2010 г. досега) …Dec 15 2019skafeto.com

loading...