Apple ремонти xiaomi
снимка: CC0 Public Domain

Apple ще позволи на потребителите на iPhone да поправят сами телефоните си – рязък завой в политиката на технологичната компания, която дълго време забраняваше на всички, освен на одобрените от нея техници, да се занимават с патентованите ѝ части и софтуер.

От производителя заявиха, че ще позволят на потребителите на два от най-новите модели iPhone и евентуално на някои компютри Mac да получат достъп до оригинални части и инструменти на Apple за ремонти, предаде Асошиейтед Прес.

Промяната е отражение на засилващото се движение „право на ремонт“, което бе подкрепено от американския президент Джо Байдън и засяга всичко – от смартфони до автомобили и трактори.

То е реакция на навлизането на специализиран софтуер във все повече продукти от ежедневието и на практиките на производителите да затрудняват и оскъпяват поправката на тези продукти.

В началото на следващата година Apple ще пусне онлайн магазин, в който ще има над 200 отделни части и инструменти за извършване на най-често срещаните ремонти на iPhone 12 и iPhone 13.

Първоначално магазинът ще бъде фокусиран върху поправките на екрани, батерии и дисплеи.

Досега Apple се противопоставяше клиентите сами да ги ремонтират, позовавайки се на опасения за сигурността, като например дефектни замени на батерии, които могат да повредят цялото устройство.

Нововъведението се дължи на нарастващ натиск, включително от страна на някои от собствените инвеститори на Apple, компанията да прекрати практиките срещу домашните ремонти и така – освен всичко останало – да помогне за намаляването на електронните отпадъци.


loading...