Apple Twitter ремонти xiaomi колко взимат в Apple
снимка: CC0 Public Domain

Apple обяви, че планира да разшири криптирането „от край до край“ в облачната си платформа iCloud, като вече тази допълнителна стъпка за сигурността на данните ще се прилага за бекъпи, снимки, бележки, чат история и ред други услуги, съобщава Си Ен Ен. Това предизвика гнева на правоохранителните органи в САЩ.

Този тип криптиране значително затруднява достъпа на трети лица до информацията даже при пробив в системите на Apple от страна на хакери или държавни структури. До момента така се пазеха паролите, здравните показатели и някои други масиви, но сега списъкът се увеличава значително. В него отсъстват календарът, контактите и електронната поща поради несъвместимост на форматите, става ясно от блог пост на компанията.

След промените Apple няма да може да предоставя на разследващите данни от своя облак, тъй като и компанията няма да може да ги разчете без съгласието на потребителя. Това със сигурност ще създаде множество казуси – както беше по-рано с достъпа до информацията, която е физически на устройствата.

Така през 2015 г. Apple отказа да съдейства на ФБР и да даде достъп до смартфона на извършител на масова стрелба в Калифорния. Тогава бюрото се наложи да използва услугите на израелска компания, за да пробие защитата на iPhone.

Зукърбърг защитава пълното криптиране на съобщения въпреки опасенията, че това помага на педофили и терористи

САЩ, Великобритания и Австралия настояват за „задна вратичка“

През последните години технологичната компания нееднократно подчертава, че поставя сигурността на данните на своите потребители на първо място и не би си позволила да търгува с тях. Според учения от Института за информационна сигурност „Джонс Хопкинс“ Матю Грийн сега много от останалите играчи в индустрията ще се опитат да догонят Apple и ще предложат сходно ниво на сигурност.

Новината предизвика реакцията и на ФБР, които в официална позиция обявиха, че са „дълбоко загрижени от заплахите, които криптирането от край до край и ограничаването на достъпа до данни представляват“.

„Това ограничава нашите възможности да предпазваме американците от криминални действия, вариращи от кибератаки и насилие срещу деца до наркотрафик, организирана престъпност и тероризъм“, категорични са от правоохранителната структура.


loading...