Apple Индия

Apple започна да сглобява някои от устройствата си в Индия и Виетнам преди няколко години, бавно намалявайки зависимостта си от Китай. Гигантът от Купертино сега се подготвя да превърне двете нации в ключови глобални производствени центрове, според анализатори от JP Morgan, цитирани от Ройтерс.

В доклад, изпратен до клиенти в сряда, анализаторите на JP Morgan казаха, че Apple ще премести 5% от глобалното производство на iPhone 14 в Индия до края на 2022 г. и ще разшири производствения си капацитет в страната, за да произвежда 25% от всички iPhone до 2025 г.

Виетнам, от друга страна, ще допринесе с 20% от всички производства на iPad и Apple Watch, 5% от MacBook и 65% от AirPods до 2025 г., се казва в доклада, прегледан от TechCrunch.

Индия привлече инвестиции от Foxconn и Wistron през последните години, като предложи доходоносни субсидии, докато Ню Делхи се стреми да превърне страната в производствен център. Присъствието на чуждестранни производствени гиганти, съчетано с „обилни трудови ресурси и конкурентни разходи за труд“, правят Индия желано място, казаха анализаторите.

Съперникът на Apple, Samsung определя Индия като ключов световен производствен център и е създала една от най-големите си фабрики в страната. Китайският производител на смартфони Xiaomi, който в момента е лидер на пазара, както и неговите конкуренти Oppo, Vivo и OnePlus също сглобяват на местно ниво редица свои телефони в страната.

Google също така планира да премести част от производството на смартфоните Pixel в Индия, съобщи наскоро The Information. Компанията, която пропусна доставката на водещи модели в Индия за две поколения, каза в сряда, че ще пусне за производство предстоящите модели Pixel 7 в Индия.

Въпреки че Apple има малък пазарен дял в Индия, производителят на iPhone разшири инвестициите си в страната през последните пет години. Компанията отвори своя онлайн Apple Store в азиатската държава преди две години и публично сподели, че работи за пускането на първия си физически магазин.

В момента Foxconn има над 20 000 оператора в своя бизнес за сглобяване на iPhone в Индия, в сравнение с 350 000 от тези в Китай, изчислиха анализаторите.

„Индийската верига за доставки на iPhone в миналото е доставяла само наследени модели. Интересното е, че Apple е поискала доставчиците на вслуги за производство на електроника (EMS) да произвеждат модели iPhone 14/14 Plus в Индия през 4Q/22, в рамките на два до три месеца след началото на производството в континентален Китай. Много по-краткият интервал предполага нарастващото значение на производството в Индия и вероятно по-големи разпределения на iPhone за производството в Индия в бъдеще“, се добавя в доклада.

„Ние вярваме, че Apple произвежда само модели iPhone 14/14 Plus в Индия сега поради по-сложното подравняване на модула на камерата на серията iPhone Pro (направено от доставчици на EMS) и по-високото търсене на местния пазар за серията iPhone 14 (данъчни спестявания). Очакваме обемът да започне малък през 4Q/22 (~1 милион единици на месец, или 5% от общия обем на iPhone).“

В „краткосрочен план“ Китай и Тайван ще продължат да печелят пазарен дял поради по-добри структури на разходите, според анализаторите.

„Тайванските доставчици на EMS, особено Pegatron и Wistron, са по-селективни и дават приоритет на рентабилността, като същевременно се фокусират върху нови области като електромобили и сървъри. Hon Hai остава основен EMS партньор за iPhone и трябва да се възползва от преместването в Индия“, се казва в доклада.

„Базираният в континентален Китай производствен дял трябва да се насочи към местните доставчици, докато тайванските EMS имат предимство в Индия. Във Виетнам очакваме делът да бъде разделен между тайванската и континенталната китайска EMS.“


loading...