Apple Facebook

Промени, защитаващи поверителността на потребителите на iPhone и iPad, разгневиха технологичния гигант „Фейсбук“. Компанията се оплака, че следващата версия на операционната система iOS ще премахне възможността социалната мрежа да следи потребителите извън нейните интернет страници, пише The Wall Street Journal.

С iOS14, която ще бъде достъпна тази есен на всички модели iPhone и iPad от 2015 г. насам, „Фейсбук“ и другите компании, които предоставят интернет реклами, вече няма да могат да получават идентификационния номер на потребителите без изрично разрешение. Множество приложения ще трябва да питат потребителите дали искат действията им в интернет да бъдат следени, за да им бъдат показвани таргетирани реклами. Засега в „Андроид“не се планират подобни промени. „Гугъл“, заедно с „Фейсбук“, са сред най-големите компании в областта на дигиталната реклама.

„Фейсбук“ заяви, че се опасява, че множество от потребителите ще откажат да бъдат следени, ако имат такава възможност. Говорител на „Епъл“ посочи, че компанията не забранява следенето, а просто дава контрол на потребителите.

Решението на „Епъл“ ще нанесе удар и по „Гугъл“, която също разчита основно на приходи от реклама. Изследване на Tap Research показва, че 85% от анкетираните ще забранят следенето, ако имат такава възможност.

Главният изпълнителен директор на „Епъл“ Тим Кук направи поверителността на потребителите един от ключовите приоритети на компанията през последните години. Той се опита да превърне и принципа, защитаван от Стив Джобс – „нашите клиенти не са нашият продукт“ – в бизнес стратегия.
Конгресът на САЩ атакува Amazon, Facebook, Apple и AlphabetИмате „твърде много власт“. Това чуха босовете на Amazon Джеф Безос, на Apple Тим Кук, на Facebook М…Jul 30 2020skafeto.com

loading...