apple battery

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всеки път, когато Apple е търсила алтернатива за производство извън Китай, тя се е обръщала към Индия. Този път става въпрос за производство на батерии.

Apple насърчава доставчиците да преминат към произведени в Индия батерии за iPhone за предстоящата линия iPhone 16. Гигантът иска чрез тази си стъпка да диверсифицира веригата за доставки. Това съобщава Quartz, позовавайки се на Financial Times, който цитира анонимни източници.

Според източници на Wall Street Journal пък американската Apple планира да произвежда над 50 милиона iPhone в Индия годишно през следващите две-три години.

Заради нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, Apple не само увеличава производството в Индия, но произвежда телефони iPhone 15. Компанията засилва физическото си присъствие в магазините за търговия на дребно в Индия, като има отворени нови локации.

Огромният индийски конгломерат Tata Group вече пое операциите на заводите Wistron на доставчика на Apple и според съобщения иска да поеме и управлението на Pegatron.

Индия обаче все още не може да се мери с китайското производство по отношение на скорост, мащаб и дори качество. Липсва и инфраструктура, като магистрали и жп линии. Към това се добавят и множество регулаторни пречки, установени след противопоставянето на границата с Китай.

През 2020 г. Индия въвежда по-строги разпоредби, изискващи чуждестранните инвестиции от спорния съсед да бъдат одобрени от централното правителство – което се прилага за повечето доставчици на Apple, защото са базирани в Китай.

По-рано тази седмица японски доставчик на Apple TDK, обяви, че създава съоръжение в Манесар, щата Харяна, „за изграждане на клетки за батерии, които ще се използват в #MadeInIndia iPhones“. TDK очаква да започне производство през 2025 г.


loading...