Chip 4

Идеята за участие на Южна Корея в така наречения алианс Chip 4, който трябва да я обедини технологично със САЩ, Тайван и Япония, се обсъжда отдавна, но в началото на септември нейни представители ще направят решителна крачка в тази посока. Те ще участват в среща на представители на четирите държави.

Концепцията за подобен технологичен съюз получи гласност през март тази година. Смята се, че САЩ, Тайван, Япония и Южна Корея заедно ще могат по-ефективно да се справят с производството и доставките на полупроводникови компоненти, отбелязва Business Korea.

Въпреки че потенциалните членове на алианса не подчертават неговия външнополитически статус, анализаторите смятат, че съюзът ще бъде създаден, за да ограничи нарастващото влияние на Китай в областта на новите технологии.

Представители на Южна Корея са обезпокоени от тази тенденция, тъй като икономиката на страната зависи до голяма степен от търговията с Китай. Миналата година Китай е заел една четвърт от общия обем на южнокорейския износ на стойност $644,4 млрд.

В същото време до 29,3% от корейските стоки, изпратени за износ, зависят от суровини и компоненти, внесени преди това от Китай. За сравнение, само 12,9% от южнокорейския износ зависи от доставки от САЩ. Всъщност икономиката на Южна Корея зависи повече от Япония (20%), отколкото от САЩ.

В началото на следващия месец представители на четирите страни ще се срещнат, за да обсъдят предварителните условия за участие в алианса „Chip 4“. Тогава се очакват решения, които ще хвърлят повече светлина върху новосформиращата се технологична коалиция.

Вижте още:
САЩ и Япония обединяват сили за разработка на 2nm чиповеСъединените щати и Япония ще разработват съвместно технологии за масово производство на 2-нанометров…Aug 1 2022skafeto.com

Тайван намеква за инвестиции в заводи за чипове на територията на ЕСТайван би бил „щастлив“ неговите фирми за чипове да инвестират в Европейския съюз. Все пак са необхо…Jul 13 2022skafeto.com

Пазарът на чипове започва да се нормализираНяколко производители на чипове, сред които Micron и AMD, сигнализираха за намаляващо търсене. Като …Jul 4 2022skafeto.com

Европа с план как да стане лидер при чиповетеЕвропейският съюз представи амбициозен план, с който значително да увеличи производството на полупро…Feb 12 2022skafeto.com


loading...