Crypto AG

Министерството на финансите на Швейцария подаде официално заявление за възбуждане на съдебно дело „срещу неизвестни лица“ във връзка с многобройните съобщения в медиите за това, че водещият производител на криптографско оборудване Crypto AG тайно е принадлежал на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ). Тази конспиративна теория циркулира в медийното пространство още от 1980-те години, а сега внезапно изцяло се потвърди.

Швейцарската компания е спечелила милиони долари, продавайки своето оборудване в над 120 държави. Но през месец февруари тази година стана известно, че тя е била тайна собственост на ЦРУ в рамките на секретно партньорство със разузнаването на Германската Федерална Република (Bundesnachrichtendienst, BND). Според тази информация, операцията „Рубикон“ е една от най-дръзките операции в историята на ЦРУ. Договорът, спазван в продължение на няколко десетилетия бе разкрит благодарение на материалите, получени от вестник The Washington Post и германското издание ZDF.

„От 1970 година ЦРУ и сродната му Агенция за Национална Сигурност контролират на практика всички аспекти на работата на Crypto, като в същото време дават подробни указания на своите германски партньори по въпросите на разработването на допълнителни шпионски технологии, за наема на шифриращите машини, за саботаж на използваните алгоритми и управлението на продажбите“ – написа преди месец The Washington Post.

В отчета на ЦРУ това е „разузнавателният триумф на века“. Чуждестранните правителства са плащали много сериозни парични суми за възможността да подслушват тайните кореспонденции и комуникации на някои чужди държави.

В края на 1980-те години благодарение на Crypto аналитиците на АНС са дешифрирали и декриптирали над 40% от комуникациите по дипломатическите канали и всичките съобщения между различните държави.

През 1990-те години германското разузнаване решава, че рискът от разкриването на всичко това е твърде голям и излиза от тази операция. Но ЦРУ веднага изкупува дела на германците и продължава да работи изстисквайки от швейцарската компания всичко възможно за продължаване на този много ефективен шпионаж. Това продължава до 2018 година, когато всички активи на Crypto AG са продадени на трето лице.

Екип от журналисти и специалисти постепенно събра доказателства за това, че през 1950-те години ЦРУ и BND тайно са закупили тази швейцарска компания и щедро са платили на повечето от нейните висши мениджъри, за да мълчат. Секретната операция“Рубикон“ е дала възможност на САЩ и Западна Германия тайно да шпионират и четат секретната правителствена кореспонденция не само на редица свои противници, а и на своите съюзници, включително Австрия, Испания, Италия, Гърция, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. На практика всички държави са използвали криптиращото оборудване на Crypto AG с изключение на Китай, бившия СССР и някои други, които са нямали доверие на швейцарския производител.

Сега се появи информация, че Crypto AG винаги е произвеждала не по-малко от две версии на всеки свой продукт – безопасна, която е продавана на приятелски настроените правителства, и фалшива – за всички останали. АНС в продължение на много години се е концентрирала върху подслушването на три основни географски региона, всеки от които със свой буквен код. В тази код чрез А е отбелязан СССР, чрез В – Азия и чрез G – всички останали. В началото на 1980-те години повечето от половината информация за група G е събрана с помощта на машините на Crypto.

Публикуването на информацията и документите за тайната сделка на ЦРУ и BND с Crypto AG разтресе швейцарското обществено мнение и правителството на страната, която базира своята национална идентичност и международна репутация на концепцията за неутралитет – пише изданието Intelnews.org. Това е и причината министерството на финансите на Швейцария да заведе съдебно дело по тези факти.

Това съдебно дело получи подкрепата на Генералната прокуратура на Швейцария. Тя съобщи, че е получила криминална жалба от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO), който е част от финансовото министерство и контролира експорта на чувствителен и специализиран софтуер и хардуер.

Служителите на SECO заявиха, че чрез измама са ги подлъгали да дадат разрешение за експортиране продуктите на Crypto AG. Това е така, защото никой не е знаел и не е подозирал, че криптиращата техника е компрометирана чрез тайно споразумение с ЦРУ и BND. Нещо повече, служителите на SECO подчертават, че това тайно споразумение нарушава швейцарското федерално законодателство в частта за регулацията на експорта.

Един от бившите служители на Crypto AG каза пред медиите, че за сделката с ЦРУ е възможно да са знаели само двама или трима души от ръководството на компанията. Но 10-15 от техническите експерти на Crypto AG,“които могат да съберат две плюс две“, навярно са се досещали какво става.

Генералната прокуратура на Швейцария заяви, че ще разгледа подаденото заявление и ще вземе решение за целесъобразността от започването на съдебно дело. Но правителството на страната вече започна разследване за предполагаем сговор между Crypto AG и ЦРУ. Очаква се швейцарското Федерално събрания (парламентът на страната) също да започне свое разследване. Навярно ще бъдат открити редица тайни документи, свидетели и още много други подобни.

Самата компания Crypto AG, оборудването на която все още се използва в десетки страни, е ликвидирана през 2018 година. Нейните активи са купени от друга компания, която официално заяви, че не поддържа каквито и да било контакти с разузнавателни служби.

Вижте още:
Шпионски скандал между САЩ, Германия и Русия гръмна в ШвейцарияВ неутрална Швейцария се развихри интересен шпионски скандал като замесени до момента са интересите …Feb 20 2020skafeto.com

loading...