Emotet

Властите в 6 страни в Европа, както и в САЩ и Канада обявиха в сряда, че са иззели сървъри, използвани за мрежата за киберпрестъпления Emotet, чрез която са откраднати стотици милиони долари от бизнеса и граждани по цял свят.

„Emotet в момента е най-опасната глобална мрежа за разпространяване на зловреден софтуер“, заяви германската федерална полиция. „Разбиването на инфраструктурата ѝ е значителен удар по международната организирана престъпност в интернет.“

„Ройтерс“ обяснява, че с Emotet първо се влиза в компютъра на жертвата, в него се вкарва зловредна програма, включително т.нар. троянски коне за кражба на банкови пароли или софтуер, блокиращ компютъра с искане на откуп, за да бъде оставен собственикът му да го ползва отново.

8 държави удариха кибермафията Emotet (ВИДЕО)

Специалисти по киберсигурност казват, че операторите на Emotet често продават достъпа до заразените компютри на други хакери и това прави мрежата една от нанасящите най-тежки поражения.

Само в Германия властите знаят за щети от поне 14.5 милиона евро. Украйна твърди, че по света щетите, свързани с дейността на Emotet, възлизат на около 2.5 млрд. долара.

Украинската главна прокуратура разпространи видеозапис от операция в източния град Харков, при която са иззети компютри на хакери. Снимки показват и много банкови карти и пари в брой, арестувани са и двама души.

Алън Лиска, анализатор в Recorded Future, казва за „Асошиейтед прес“, че Emotet представлява т.нар. ботнет – мрежа от превзети компютри, използвани за разпращане всяка седмица на над 10 милиона спам съобщения и заразени писма в електронните пощи. Джейк Уилямс, президент на Rendition Infosec, обяснява, че Emotet е променила правилата на играта в света на киберпрестъпленията.

Като не си губят времето с усилия да проникнат в компютърни мрежи, бандите се фокусират върху това да инсталират зловреден софтуер в инфраструктурата на правителствени агенции, системи на здравеопазването и образователни институции и заплашват да направят публични огромни масиви от лични данни в тях.

Смята се, че временно участниците в мрежата няма да могат най-малкото да продават информацията, която са откраднали. Но вероятно до около 25 март бандите ще демонтират мрежата, поради което съветът към системните специалисти е да прегледат тези седмици мрежите си за зловреден софтуер на Emotet.

В операцията са участвали властите в Германия, Нидерландия, Украйна, Великобритания, САЩ, Франция, Литва и Канада, координирани от две нидерландски агенции. Според холандски прокурори тази активност е била засечена през 2014 г. и се е ръководила от Източна Европа от организация на говорещи руски език. Два от основните сървъри в престъпната инфраструктура са били в Нидерландия, а трети е в друга държава, но не се посочва името ѝ.

Вижте още:
Хакери откраднаха документи за ваксинитеДокументи на Европейската агенция по лекарствата, свързани с ваксините срещу коронавирус, са били от…Jan 16 2021skafeto.com

Хакерът „Емил Кюлев“ заплаши: Освободете Банев, иначе пускам данните за 3,8 милиона българиХакерът, когото ДАНС издирва вече 1 година, под псевдонима на покойния банкер Емил Кюлев, отново се …Jan 8 2021skafeto.com

Мащабна хакерска атака удари Националното управление за ядрена сигурност на САЩФедералните власти изразиха повишена тревога в четвъртък за дълго неидентифицирано проникване в елек…Dec 18 2020skafeto.com


loading...