Facebook смарт очила

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в понеделник, че до 2030 г. хората могат да използват усъвършенствани смарт (умни) очила, за да се „телепортират“ до места като домовете на други хора и да им говорят така, сякаш присъстват физически, позволявайки на личните срещи да бъдат заменени с цифрово изживяване.

Един резултат от тази визия за бъдещето може да бъде намаляване на пътуванията по бизнес или за удоволствие, което може да помогне за подобряване на ефектите от изменението на климата, казва Зукърбърг в интервю за The Information.

Очевидно ще продължава да има коли и самолети, но колкото повече можем да се „телепортираме“ наоколо, не само за нас лично ще намалим досадните пътувания до работното място, мисля, че това е по-добре и за обществото, и за планетата като цяло “, добавя Зукърбърг.

Повечето големи технологични фирми, включително Apple, Microsoft и Google, работят по технология за добавена реалност (AR или augmented reality от англ., бел. ред.), която наслагва компютърно генерирани графики върху изображения от реалния свят. Всички те се надпреварват да оформят следващото поколение компютърен интерфейс след смартфона и сензорния екран.

Забележките на Зукърбърг са забележителни, тъй като представляват обща визия от лидера в индустрията за това какво технологията за добавена реалност може да направи за потребителите, а не само за други бизнеси, и той идентифицира софтуер, който може да бъде кукичката, която да накара хората да купуват и впоследствие да носят усъвършенствани компютри пред своето лице: виртуална лична комуникация.

Крайната визия след няколко години е чифт нормално изглеждащи компютърни очила, които могат да показват съдържание заедно с реалния свят чрез прозрачни дисплеи.

„Ще има всички тези страхотни случаи на употреба, които идват от това …. вместо да се обадите на някого или да проведете видеочат, просто щракнете с пръсти и се телепортирате, седите там и другият също е на дивана и имате реалното чувство, че сте там заедно“, каза Зукърбърг.

В крайна сметка AR може да позволи на работниците да живеят там, където искат, може би по-евтин регион и „основно да се телепортират, за да работят“, казва Зукърбърг.

Интервюто на Зукърбърг идва в момент, когато компанията планира да пусне чифт интелигентни очила в партньорство с Ray-Ban по-късно тази година, въпреки че той заяви, че те няма да бъдат все още „пълно AR изживяване“, което означава, че няма да показват усъвършенствани виртуални обекти. Facebook планира да пусне по-усъвършенствани AR очила с подобряването на технологиите.

Facebook също така разработва очилата за виртуална реалност, на които липсват прозрачни дисплеи чрез компанията Oculus, закупена от гиганта през 2014 г. за 2 милиарда долара. В момента компанията продава Oculus 2, очила за виртуална реалност за $ 300. Зукърбърг каза, че вярва, че производителите на софтуер ще започнат да правят софтуер във виртуална реалност, преди да преминат към добавена реалност, и нарича двете технологии „две страни на една и съща монета“.
Първите „смарт очила“ на Facebook ще бъдат Ray-Ban, идват през 2021Facebook казва, че първият чифт потребителски „смарт очила“ ще бъде пуснат през следващата година в …Sep 18 2020skafeto.com


loading...