Facebook казва, че първият чифт потребителски „смарт очила“ ще бъде пуснат през следващата година в сътрудничество с известния бранд Ray-Ban, съобщи главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг по време на откриването на изцяло виртуалната конференция Facebook Connect. Не е ясно какви функции ще има устройството, но Facebook потвърди пред технологичния сайт The Verge, че устройството няма да бъде класифицирано като AR (добавена реалност, бел. ред.) устройство и няма да има вграден дисплей от всякакъв вид. Това предполага, че смарт очилата може да са по-близо като идея до нещо като Snap Spectacles или може би Amazon Echo Frames.

Социалната мрежа добавя, че потребителските смарт очила ще бъдат една стъпка напред в цялостната работа н компанията в сферата AR, която сега включва прототип за експериментални изследвания, който нарича Project Aria, който е по-скоро като пълноценна двойка AR очила, както звучи. От този месец Facebook казва, че компанията ще започне да тества Aria в реалния свят със служители и изпълнители на Facebook, за да извади трудни въпроси около области като поверителност, видеозапис и дизайн.

Компанията от години говори за плановете си да изгради AR устройства, които приличат на чифт стандартни очила, а сега калифорнийците работят с производителя на Ray-Ban, Essilor-Luxottica, за да проектира рамките на първите си смарт очила, потвърждавайки слуховете миналата есен, че Facebook си партнира с италианска марка очила.

„Ние сме запалени по изследването на устройства, които могат да дадат на хората по-добри начини да се свържат с най-близките си. Вещите, които носим, имат потенциал да го направят. С EssilorLuxottica имаме също толкова амбициозен партньор, който ще предостави своя опит и каталог на световна марка за първите истински модерни смарт очила“, заяви в изявление Андрю Босуърт, вицепрезидент на Facebook в отдела Reality Labs.

Подгряващото видео на новите смарт очила от Facebook:

Няма подробности за това как ще се наричат бъдещите AR очила на Facebook, как изглеждат извън прототипа на Aria или колко биха могли да струват (или по този въпрос колко ще струват проектираните от Ray-Ban смарт очила).

Първите „смарт очила“ на Facebook ще бъдат Ray-Ban, идват догодина

Но AR и интелигентните очила, проектирани да изглеждат като стандартни очила, стават все по-чести през последните години, като компании като North (сега собственост на Google) и Nreal разработват доста впечатляващи устройства.

Море от акули

Междувременно всички големи технологични гиганти – включително Amazon, Apple, Google, Intel и други – или вече са пуснали устройство в категорията на интелигентните очила или AR, или се твърди, че работят активно по нещо.

Първите „смарт очила“ на Facebook ще бъдат Ray-Ban, идват догодина

Facebook през последните месеци беше по-прозрачен по отношение на работата, излизаща от Reality Labs, група, създадена през 2018 г., която работи по експериментални проекти като проект за мозъчен интерфейс на Facebook, футуристичен AR дизайн на очила и други дейности, които може да повлияе на разработването на продукти в Oculus, екипът за видеоконференции на портала и други групи.

По-рано тази година компанията публикува технически документи и прототипни дизайнерски изображения на това как биха могли да изглеждат хибридни AR-VR устройства в бъдеще (потенциално версия на Project Aria), а миналата година подразделението Reality Labs придоби стартъпа, занимаващ се с разработване на невронен интерфейс, CTRL-Labs.

Вижте още:
Apple ядоса Facebook: Не разрешава да се следят потребителите с айфони извън социалната мрежаПромени, защитаващи поверителността на потребителите на iPhone и iPad, разгневиха технологичния гига…Aug 27 2020skafeto.com

Конгресът на САЩ атакува Amazon, Facebook, Apple и AlphabetИмате „твърде много власт“. Това чуха босовете на Amazon Джеф Безос, на Apple Тим Кук, на Facebook М…Jul 30 2020skafeto.com


loading...