Facebook

Facebook, Instagram и WhatsApp възстановиха работа след шест часов срив. Безпрецедентното прекъсване на достъпа до трите платформи, които са собственост на Facebook предизвика хаос и създаде проблеми на много хора по целия свят.

Прекъсвания на достъпа до отделни уебсайтове и приложения с различен мащаб и продължителност се случват често, но глобални сривове, при това за часове, са рядкост, пише Сега.

Състоянието на собственика на Facebook Марк Зукърбърг се е стопило с повече от 6 милиарда долара само за няколко часа заради спад в цената на акциите на компанията на борсата.

„Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger се връщат на линия сега. Съжалявам за прекъсването днес – знам колко много разчитате на услугите ни, за да останете свързани с хората, на които държите“, написа Зукърбърг.

Най-голямата хакерска атака в историята

Според Daily express става въпрос за „най-голямата хакерска атака в историята“, въпреки че все още не е потвърдена официално тази информация. Появи се и непотвърдена информация, че в хакерски сайтове се продават личните данни на 1.5 млрд. потребители, при това съвсем актуални от 2021. Данните на 1 милион души се търгували за 5000 долара. Данните включват името на потребителя, електронната му поща, телефонния номер, местоположението, пола и личния идентификатор в мрежата. Това е най-големият срив в историята на Facebook.

Криза

Facebook преминава през сериозна криза, след като стана обществено достояние фактът, че нейно вътрешно разследване е показало, че допринася за разпространяване на омразата и дезинформацията, води до засилване на поляризацията, както и че Instagram може да навреди на психичното здраве на тийнейджърките.

Серия от статии в „Уолстрийт джърнъл“ обрисува Facebook като компания, фокусирана върху собствения си растеж, вместо върху обществената полза. Facebook се опита да омаловажи разкритията.

Срив

След сривовете основателят на Facebook Марк Зукърбърг загуби 6,6 млрд. долара и падна на шесто място в списъка на най-богатите хора в света, сочи класацията на „Форбс“ в реално време. Според нея състоянието на Зукърбърг е намаляло с 5,5% до 116,1 млрд. долара.

Междувременно говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че президентската администрация в САЩ следи изкъсо ситуацията със сривовете на социалните мрежи.

Проблемът съвпадна с днешното обжалване от страна на Facebook на иска на федерален съдия, в който се настоява компанията да продаде приложенията си „Инстаграм“ и „Уотсап“ заради монополно положение на пазара.

Виж още:Facebook, Instagram и whatsapp се сринахаFacebook, Instagram и whatsapp се сринаха в много държави по света, съобщават „Индипендънт“, „Ройтер…Oct 4 2021skafeto.com


loading...