Facebook сменя името промяна промени в месинджъра

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Компанията-майка на Facebook – Мета, обяви официално, че от 1 ноември ще предложи платени абонаменти за европейците. Идеята е в новите планове  във Facebook и Instagram да няма реклами. Така социалните мрежи ще изпълнят изискванията на европейското законодателство за личните данни и целевата реклама, съобщават световните агенции.

Абонаментът ще струва 9,99 евро на месец за профилите във Facebook и Instagram на компютър и 12,99 евро за мобилните приложения на смартфоните.

Потребителите от ЕС, Швейцария и останалата част от Европейското икономическо пространство – Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, вече ще имат избора да продължат да използват безплатно двете платформи с персонализирани реклами, „или да се абонират, за да не им се появяват реклами“, съобщават от Meta.

Платените абонаменти на Meta идват в отговор на правилата на ЕС, които заплашват да ограничат способността на компанията да показва на потребителите персонализирани реклами, без първо да поиска съгласието на потребителя. Така се губи един основния източник на приходи, поради което идва и нуждата от платен абонамент.

Компанията-майка на Facebook нарича новия план SNA или абонамент без реклами. От Meta водят активна битка с европейските регулатори заради предполагаеми нарушения на поверителността, свързана с нейните услуги. Преобладаващата част от критиките са свързани именно с таргетирането на реклами и неправомерния трансфер на данни.