Falcon 9 на SpaceX

Ракета-носител Falcon 9 на SpaceX днес изведе успешно в орбита поредните 60 спътника, съобщиха от компанията. Сателитите са предназначени за разширяване на интернет покритието на системата Starlink. Към момента орбиталната й „флотилия“ наброява 480 космически апарата.

Двустепенната ракета беше изстреляна в сряда, в 21:25 ч. източно американско време (на 4 юни, 04:25 ч. българско време) от полигона на NASA Кейп Канаверъл.

15 минути след изстрелването спътниците, всеки от които тежи по 260 кг, се отделиха от втората степен и навлязоха в елиптична орбита.

След като преминат проверка за работоспособност от инженерите на SpaceX, спътниците, които са снабдени със собствени йонни двигатели, ще се издигнат на стандартна орбита от 550 км височина.

Първата степен на Falcon 9, която е за многократна експлоатация, досега е използвана четири пъти. Тя кацна успешно на плаваща платформа в Атлантика.

Вижте още:
Национална гордост: Двама българи работили в екипа на SpaceXВ екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „SpaceX“ в Космоса, има двама българи –…May 31 2020skafeto.com

Историческо: SpaceX успя да изпрати астронавти към космосаПреди броени минути SpaceX се превърна в първата частна компания, която изпрати космонавти в космоса…May 30 2020skafeto.com

SpaceX на Илън Мъск с 18-та успешна мисия до МКС (Видео)Американската космическа компания SpaceX на ексцентричния предприемач Илън Мъск успешно изпрати това…Jul 26 2019skafeto.com


loading...