дело срещу google глоба най-търсените думи в Google 2019

Френският орган за защита на конкуренцията обяви в понеделник, че е наложил глоба на Google на Alphabet Inc. от 268 милиона долара (220 милиона евро) за „злоупотреба с господстващото си положение на пазара за рекламни сървъри за издатели на уебсайтове и мобилни приложения“.

Регулаторът заяви, че Google е предоставил преференциално третиране на собствените си технологии под марката Google Ad Manager, причинявайки неблагоприятно положение на конкурентите на компанията и други издатели.

Регулаторът отбеляза, че Google не оспорва фактите по делото, повдигнато срещу него, заявявайки, че технологичният гигант предлага да прекрати разпоредби, които благоприятстват тяхната платформа и допълнителни ангажименти за подобряване на оперативната съвместимост с рекламни сървъри на трети страни.

„Решението, санкциониращо Google, има много специално значение, защото това е първото решение в света, което разглежда сложни алгоритмични процеси, търгове, чрез които работи онлайн позициониращата реклама. Тази санкция и тези ангажименти ще дадат възможност да се възстановят равни условия за всички играчи и способността на издателите да се възползват максимално от рекламното си пространство“, коментира Изабел де Силва, председател на регулатора.


loading...