Google пусна нови данни за това как пандемията на коронавируса е свила потока от хора в магазините, публичните паркове и други места в над 130 държави, включително и в България, пише investor.bg. Докладът за страната показва, че трафикът на места като ресторанти, кафета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки и кина се е свил с 66% в периода 16 февруари – 29 март.

В същото време посещенията в хранителни магазини, аптеки и дрогерии са спаднали с 36 на сто. Тук понижението е по-ниско спрямо това в заведенията, тъй като съгласно условията на блокадата у нас посещенията в този тип търговски обекти са позволени, докато много от кафенетата и ресторантите затвориха врати след 8 март.

Парковете, които вече е забранено да бъдат посещавани поради голямото струпване на хора, отбелязват с 32% по-малко трафик през посочения период. В тази категория попадат и местата за разхождане на домашни любимци, обществените градини и плажовете. Припомняме,  че разхождането на домашни любимци у нас е позволено в момента в парковете. Освен това забраната за посещения на паркови пространства беше въведена на 20 март, което е в края на следения от Google период и обхваща периода от 16 февруари до 8 март, когато все още не беше наложена карантина и не се препоръчваше изричното социално дистанциране.

Google публикува анализ за ефекта от карантината върху България

На местата, свързани с градския транспорт, като спирките на метрото, автобусите и трамваите, трафикът е намалял с 58%.

След налагането на блокадата множество компании призоваха служителите си да работят от домовете си, ето защо движението на работните места се е свило с 29%.

При местата за пребиваване се наблюдава 11% ръст.

По отношение на спада на посещенията на ресторанти, кафенета, търговски центрове, кина и други от първата категория, първенец според данните на Google е Благоевград със 74% понижение, следван от Варна (72%) и Кърджали (71%). В София град по този показател понижението е със 70%, докато в Пловдив е с 68%.

За София град са отчетени 35% по-малко трафик към хранителните магазини и аптеките, а в Пловдив то е 38%. При двата града се отчитат съществени разлики в посещенията на паркове. В София те са се свили с 42%, докато в Пловдив – с 33%.

Докладите за мобилността, както ги нарича американският гигант, са в отговор на запитванията от здравните власти, които искат повече информация за това как хората се движат в градовете, за да могат да се борят по-успешно с разпространението на Covid-19, посочва звеното на Alphabet в публикация в блога си, цитирана от Bloomberg.

Всеки от докладите показва как трафикът в определени категории места, като паркове и транспортни центрове, се е свил в рамките на миналия месец. Информацията не дава данни за отделни места или хора.

Google може би има най-точните и подробни данни за местоположението на хората във всяка организация, публична или частна. Над 1 млрд. души в света използват приложението Maps, за да се ориентират до местата, в които живеят и пътуват, което дава на Google информация в реално време за това как хората се придвижват в средата си.

След като Covid-19 зарази над 1 млн. души и взе десетки хиляди жертви, правителствата се нуждаят от подобна информация, за да опитат да овладеят кризата и да решат как да процедират по отношение на налагането на карантина.

Същевременно защитниците на опазването на личните данни твърдят, че кризата дава безпрецедентен достъп на властите до лична информация, която може да бъде ползвана за шпионаж и потискане на населението и след приключването на казуса с вируса.

Google твърди, че докладите за мобилността на засягат поверителността на личните данни, защото използват само информация от хора, които са се съгласили да споделят локацията си с компанията, а данните не могат да бъдат свързани с индивидуалните акаунти.

Американският интернет гигант изрично посочва, че докладите не бива да се ползват за медицинска диагностика, прогнозиране и за целите, свързани с лечението на хора. Не на последно място не бива да се използва и за насока за планиране на лични пътувания.

„Точността на локациите и разбирането за категоризацията на местата варира от регион в регион, така че не препоръчваме използването на тези данни за сравняване на промени между страните или между региони с различни характеристики (например селски и градски части)“, пише Google.

loading...