Денят е 29 септември 2015-а. Санмай Вед се обучавал как работи услугата Google Domains и разбира се, решил да я тества. Първото нещо, за което се сетил било да провери до кога е зает домейна Google.com. И изненада… системата извадила резултат, че името е свободно. Така всеки може да го вземе ако се раздели с огромната сума от 12 долара.
Човекът, който купи Google.com за 12 долара

Вед решил, че е грешка и няма как да успее да направи подобна поръчка. Цъкнал заветния бутон за купуване и въвел данните си и кредитната си карта. Типично за повечето продукти на Google и този проработил, както се очаква. Домейнът бил успешно продаден срещу 12 долара. Поръчката е изпълнена и Санмай Вед получил потвържденията за закупуване на домейна Google.com.

Самият той разказва в профила си в LinkedIn за изненадващата си находка. Вед описва подробно най-голямата си придобивка в живота. За няколко минути той бил собственик на Google.com.

Веднага, след като получил пълен контрол над домейна, Санмай Вед уведомил отговорните за това хора в Google. Компанията светкавично изпратила предложение за откупуване. Офертата на интернет гиганта била 6006.13 долара. Естествено такава сума не е случайна – 6006.13 е GOOGLE в цифри.

Вед отговорил, че не го е направил за пари. Той искал да предпази компанията от огромен пробив в сигурността. За това заявил, че ще дари парите за благотворителност. От своя страна Google удвоили офертата. Така дарението на Вед било малко над 12 000 долара.

loading...