google search

Край на монополa на мобилния Google Search в Европа

От началото на 2020 г. Google ще представи нов екран за избор на доставчик на Search engine на потребителите на Android в Европа при първоначалното настройване на нов телефон или таблет, съобщава The Verge. След това този избор ще бъде доставчикът по подразбиране на опцията за търсене на началния екран на Android, както и в браузърът Chrome, ако е инсталиран. Доставчиците на Search услугата ще трябва да плащат на Google всеки път, когато потребителят ги избере от екрана за избор.

Изборът на алтернативни доставчици ще бъде направен на базата на търг, като първите три най-добри оферти ще бъдат добавени като вариант заедно с Google Search.

Днешното съобщение следва рекордната глоба от 5 милиарда долара срещу Google за нарушаване на антитръстовите правила в ЕС, пише computerworld.bg. Решението от юли 2018 г. изискваше Google да спре „незаконно обвързването“ на своя Chrome и да търси приложения за Android. След това Европейската комисия остави на Google средствата за съответствие, които Комисията продължава да наблюдава.

Google Maps с много новости за БългарияGoogle имат амбициозната цел да превърнат услугата за навигация в оптималното решение за потребители…Jun 29 2019skafeto.com

Google Search в Европа се променя за добро или лошо

Тази новина идва на фона на рекордната глоба от 5 милиарда долара срещу Google за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. Решението от юли 2018 г. изискваше Google да спре „незаконното обвързването“ на своя Chrome с приложенията за търсене в Android.

Ето как Google описва процеса на избор на алтернативни доставчици на търсачки в публикация в своя блог от днес:

„Във всеки търг за отделните държави доставчиците на услуги за търсене ще посочват цената, която са готови да платят всеки път, когато потребителят избере тяхната услуга в дадената страна. Всяка държава ще има минимален праг на оферта. Трите най-високи оферти, които отговарят или надвишават прага, ще се показват на екрана при първоначалната настройка на устройствата в определената държава“.

Иначе, по време на защитата си, Google твърдеше, че обвързването на собствената ѝ търсачка с браузъра Chrome в Android е нужна, за да се търси възвръщаемост на значителните инвестиции в операционната система. Комисията обаче отхвърли тази оценка, отбелязвайки милиардите, които Google печели само от Play Store, както и от данните, които събира, за да увеличи стойността на своя рекламен бизнес.

Потребителите на Android в Европа ще могат да променят своя доставчик на търсачка по всяко време след първоначалната настройка. Крайният срок, в който доставчиците могат да кандидатстват и да подават оферти, е 13 септември 2019 г. Печелившите оферти за всяка държава ще бъдат потвърдени до 31 октомври 2019 г.

Google Pixel 4 ще разполага с телеобективGoogle се чувства толкова уверен в предстоящите си смартфони от серията Pixel номер 4 по ред, че е р…Jul 13 2019skafeto.com

 

loading...