Huawei нова операционна система обединеното кралство ограничителни мерки Huawei шпионаж Полша

Обединеното кралство е взело решение да откаже достъп на китайския телекомуникационен гигант Huawei до изграждането на 5G мрежата си. Това ще стане факт в рамките на следващите няколко месеца.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да получи доклада за оценка на рисковете през следващата седмица. Страната се присъединява към оглавяваната от САЩ кампания за забрана на Huawei да изграждат 5G мрежи заради предполагаемия шпионаж в полза на китайското правителство.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви през юни, че е получил зелена светлина за изграждането на изследователски и развоен център в Англия на стойност 1 млрд. паунда (1,24 млрд. паунда).

The Times писа по-рано този месец, че британският премиер Борис Джонсън обмисля увеличаване на държавното финансиране на местни телекомуникационни компании като Vodafone и BT, за да могат те да се конкурират по-добре в 5G сектора, което е част от настоящите опити на Лондон за ограничаване на участието на Huawei в изграждането на 5G инфраструктурата на Обединеното кралство.

Компанията опроверга твърденията на критиците си като необосновани, политически мотивирани и антиконкурентни практики.

По-рано и Индия обяви, че e решила да не допуска китайския телекомуникационен гигант Huawei до изграждането на 5G мрежата си, като това е ревизиране на по-ранното решение на страната, според което Индия трябваше да позволи на всички доставчици да се включат в изпитания на технологията. Това са съобщили източници от Министерството на електрониката и информационните технологии на страната, цитирани от световните осведомителни агенции.

Обединеното кралство и Индия се поддадоха на натиска на САЩ срещу 5G от Huawei
Рави Шанкар Прасад

Решението е взето на среща на високо равнище, председателствана от министъра на информационните технологии Рави Шанкар Прасад. Разговорите са били съсредоточени около заплаха от фишинг атаки от Китай и 5G технологията.

„Huawei е аут от всичко. Няма да има 5G изпитания за Huawei“, уточнили източниците.

Окончателното решение обаче ще бъде взето от правителството на премиера Нарендра Моди.

Този ход идва, след като нарастващото напрежение по границата между Индия и Китай се разраства до търговията. Наскоро Ню Делхи започна преглед на търговското и икономическото си сътрудничество със съседката си, като търси алтернативни търговски партньори за внос на важни стоки и оборудване.

В допълнение, Ню Делхи в понеделник наложи забрана на 59 китайски мобилни приложения, включително TikTok, WeChat и Weibo заради дейности, „увреждащи суверенитета и целостта на Индия, отбраната на Индия, сигурността на държавата и обществения ред“.

Вижте още:
С ограниченията срещу Huawei рискът от „супер“ студена война растеРешението на Министерството на търговията на САЩ да затегне ограниченията срещу Huawei, обявено пред…May 22 2020skafeto.com

Huawei създадоха революционна 5G антенаКитайският телекомуникационен гигант ще рачита сериозно на 5G технологията за генериране на приходи …May 31 2020skafeto.com

В Швеция първата 5G мрежа вече заработиТелекомуникационната компания Теле2 (Tele2) пусна днес първата обществена мобилна мрежа от пето поко…May 24 2020skafeto.com


loading...