Huawei има два нови телефона, които идват на европейския и азиатския пазар съвсем скоро – сгъваемия Mate XS и пролетната флагманска серия P40, макар че проблемът с лицензите на Google все още не са решени, заради търговската война пише сп. Forbes.

Нито един от тях няма да се доставя с обичайните приложения на Google, до които потребителите имат достъп, когато купуват устройство с Android. Няма да има YouTube например или Google Play Store. И дори да се инсталират ръчно, тези приложения няма да се стартират поради продължаващата забрана заради търговската война, налагана от правителството на САЩ, която възпрепятства Huawei да получи достъп до пакета от услуги на Google, известен като Google Mobile Services (GMS).

Когато миналата година новината за това ограничение се разпространи, звучеше като сигурна смъртна присъда за телефоните на Huawei извън Китай. Но наскоро автор на сп. Форбс, Бен Син закупува Huawei Mate XS в Хонконг и се оказвам че използването му без GMS е всъщност изненадващо приятно – дори за някой, чийто цял дигитален живот е бил свързан с Google. Използвайки собствения магазин за приложения на Huawei и помощ от трети приложения, той успява да накара своя Mate XS да работи общо взето като „нормално“ Android устройство.

За щастие на Huawei, GMS не включва всички приложения на Google

Първо, нека обърнем внимание към основна грешна представа. Забраната, поставена от САЩ, не означава, че телефоните на Huawei не могат да стартират никакви американски приложения. Facebook, Twitter, Instagram и много други все още работят добре на последните телефони на Huawei. И миналия ноември, Microsoft получи разрешение от правителството на САЩ да продължи лицензирането на софтуер (Windows) за лаптопите на Huawei. Google е кандидатствал за същото разрешение. Така че не е вярно твърдението как „Huawei не може да използва американски софтуер.“

Забраната обхваща само основните мобилни услуги на Google, набор от приложения със специални API (интерфейс на приложната програма). Това включва гореспоменатите Google Play и YouTube, както и облачните услуги на Google като Drive и Documents. Приложенията на Google, които не са част от ядрото на GMS, като Google Maps и Google Chrome, все още работят перфектно на устройства на Huawei.

Как да пуснем на новите Huawei смартфони Google приложенията
Ядрото на Google Mobile Mobile включва предимно облачни и синхронизиращи услуги, създадени за бизнес предприятия. (GOOGLE)

Затова предизвикателството за случайните потребители, които купуват телефон на Huawei, е да знаят къде да отидат, за да инсталират приложения, тъй като магазинът за приложения по подразбиране на Android (Google Play Store) не е наличен.

Нейтив решения на Huawei

Оттук идва и собственият магазин за приложения на Huawei, наречен AppGallery. AppGallery съществува от години, като най-вече обслужваше местния китайски пазар на Huawei. Откакто бе обявена забраната за даване на лицензи от правителството на САЩ миналия май, Huawei разбра, че сега AppGallery ще трябва да обслужва международната аудитория.

За тази цел Huawei веднага започна да налива пари и ресурси за разрастване на екосистемата, като обяви инициатива за 1 милиард долара за насърчаване на производителите на приложения на Запад да помогнат за формирането на екосистемата на Huawei.

Как да пуснем на новите Huawei смартфони Google приложенията
AppGallery на Huawei, показващ списък с най-добрите приложения, налични на Huawei Mate XS.

Не е изненадващо, че повечето големи компании в Хонг Конг вече са на борда на AppGallery. „Мога да намеря приложения за различни комунални услуги и новинарски медии в Хонконг директно в магазина“, пише Бен.

Приложенията, които са популярни на Запад, все още не са в пълна наличност. Засега основни приложения като Facebook и Instagram все още не са налични в магазина за приложения на Huawei. Но други приложения като Office Suite на Microsoft, WhatsApp, Snapchat и Amazon вече са налични. Шефът на Huawei, отговорен за потребителите, Ричард Ю заяви пред репортери, че очаква Facebook, Instagram и още приложения от Запада да проправят своя път към AppGallery в крайна сметка. Целта е потребителите на Huawei да не им липсва нищо от Google Play Store.

Но докато това не се случи, Huawei иска да използвате друго нейтив решение за смартфоните, за да получите приложения на устройствата им: приложението „Phone Clone“, което прехвърля файлове като приложения, контакти и снимки от друг телефон към ново устройство на Huawei.

Използването му е доста лесно – приложението трябва да бъде инсталирано и отворено и на двата телефона и след това, едно натискане на бутон започва прехвърляне на данни.

Как да пуснем на новите Huawei смартфони Google приложенията
Прехвърляне на приложения и други файлове от Samsung Galaxy Fold в Huawei Mate XS с помощта на приложението Phone Clone на Huawei.

Бен използва този метод за прехвърляне на Facebook и Instagram, както и дузина други приложения, от неговия Samsung Galaxy Fold към Mate XS. Процесът отнема около 10 минути.

Но какво ще стане, ако нямате друг телефон, който да е наоколо, за да прехвърляте приложения? Или какво, ако желаното от вас приложение не е на другия ви телефон?

Опции на Huawei за Google с трети приложения

За това той се обръща към услуги на трети страни като приложението APKPure и уебсайта на APKMirror. И двата сайта са сравнително надеждни и се използват от мнозина в общността на програмисти за Android.

Как да пуснем на новите Huawei смартфони Google приложенията
С APKPure успяваме лесно да намерим и изтеглим ключови приложения като Google Maps

С помощта на магазина за приложения на APKPure Бен успява директно да изтегли Google Maps и Spotify на Huawei Mate XS. Тогава се обръща и към APKMirror и изтегля игри като Hero Hunter.

Целта на Huawei, разбира се, е да изгради своята AppGallery до степен, че потребителите няма да имат нужда да се обръщат към сайтове на трети страни.

Как върви всичко?

След около 15 минути преминаване през множество канали – AppGallery на Huawei, телефонен клон на Huawei и услуги на трети страни APKPure и APKMirror – Бен успява да настрои своя Mate XS с почти всички обичайни приложения, които използваме като потребители на Android смартфон.

Както споменахме, Google Maps, Google Chrome и клавиатурата на Google все още не попадат извън GMS, така че работят добре. В Google Maps може да се осъществи достъп до Google Street View и да използваме навигация завой след завой, както обикновено. Google Chrome позволява да влизаме и да запазим историята на търсенията си и нашите сайтове фаворити (Bookmarks).

Как да пуснем на новите Huawei смартфони Google приложенията
Facebook, Instagram, Spotify, Google Maps, Twitter, всички работят добре

И макар приложението Gmail да не работи 100% безпроблемно, собственото имейл приложение на Huawei – или други пощенски клиенти на трети страни – поддържа Gmail без проблеми. Получават се имейли както нормално.

YouTube, въпреки че приложението няма да се стартира, всъщност все още мога да осъществя достъп до услугата, като вляза в уебсайта на YouTube в уеб браузър. И въпреки че опитът не е толкова интуитивен, колкото гледането в приложение, все още мога да гледам и коментирам всеки видеоклип. Същото това решение работи и за достъп до Google Документи и Google Диск.

Най-голямата надежда разбира се остава въпросът за забрана на търговията да бъде решен, за да могат телефоните на Huawei да работят напълно с GMS (няма обяснение защо правителството на САЩ позволява на Microsoft, но не и на Google, да продължи да лицензира софтуера си на Huawei). Но ако не се случи, ако телефоните на Huawei трябва да работят без GMS, ударът на телефоните на Huawei не е толкова тежък, колкото си мислеха първоначално анализаторите.

Huawei Mate Xs – втория сгъваем смартфон на компаниятаТочно година след представянето на първия си сгъваем смартфон, Huawei показа на света втория модел в…Feb 27 2020skafeto.com

loading...