HarmonyOS

Дълго коментираната алтернатива за Android на Huawei, Hongmeng, най-накрая е официална. На конференцията за разработчици на Huawei тази седмица, изпълнителният директор за потребителското направление на компанията Ричард Ю изненада публиката, като представи „HarmonyOS“, за която той казва, че е по-бърза и по-безопасена от Android. Въпреки това, софтуерът е насочен предимно към продуктите на IoT (като интелигентни дисплеи, преносими устройства-аксесоари, интелигентни високоговорители и автомобилни устройства), а не толкова към смартфони. Ю казва, че в момента, в който Huawei вече не може да получи достъп до екосистемата на Android на Google, компанията ще внедри HarmonyOS „по всяко едно време“. Дотогава Huawei ще продължи да поддържа Android.
Huawei разкри HarmonyOS, алтернативата на Android

Представянето на Ю беше по-скоро техническо, но накратко HarmonyOS се позиционира като система готова за бъдещето, „базирана на microkernel (микроядрото е основата на минимална по размер операционна система, която в най-чистата си форма не предлага операционни услуги. В основата си, тя предлага само механизмите за имплементиране на такива, бел. ред.), ОС за всички сценарии“.

Платформата е с отворен код и всъщност е по-скоро конкурент на предстоящата Fuchsia на Google, като се има предвид, че и двете са базирани на microkernel и могат да се използват на няколко типа устройства наведнъж. В представянето си на сцената той каза, че Android не е толкова ефективен поради излишните си кодове, остарял механизъм за планиране и общи проблеми с фрагментацията.

Първия 5G смартфон на Huawei – Mate 20 X 5G идва до дниОт китайския технологичен гигант Huawei са си поставили за цел да имат водеща роля на глобалния паза…Jul 12 2019skafeto.com

Huawei разкри HarmonyOS, алтернативата на Android

С дизайн на микрокернела, HarmonyOS трябва да бъде по-сигурна, тъй като няма да има root достъп; микрокернелът е защитен чрез изолиране от външни услуги на ядрото. Системата прилага и официална проверка – набор от математически подходи, използвани в критично важни за сигурността области – за надеждно откриване на уязвимости, докато традиционните методи вероятно ще пропуснат някои.

Huawei пуска смартфон с HongMeng OS до края на годинатаПървата партида устройства Huawei с операционната система Hongmeng може да бъде пусната тази година.…Aug 6 2019skafeto.com

Освен че е олекотена система, Huawei казва, че HarmonyOS ще предложи някои значителни подобрения и на производителността. От една страна, тя ще има енджин за „Детерминирана латентност“, който може по-добре да разпределя системните ресурси, като използва анализ и прогнозиране в реално време. Android, от друга страна, си остава зациклил с не толкова интелигентния Linux механизъм. HarmonyOS също така позволява много бърза „Inter Process Communication“ – връзката между нейните микроядра и външни услуги на ядрото като файлови системи, мрежи, драйвери, приложения и други. Huawei твърди, че IPC производителността на HarmonyOS е пет пъти по-висока от тази на Fuchsia на Google и три пъти по-висока от тази на QNX.

Huawei разкри HarmonyOS, алтернативата на Android

Според Ю, HarmonyOS се разработва от 2017 г., а версията, която Huawei представи тази седмица, първоначално ще бъде насочена към интелигентни устройства, като Huawei Vision, който трябва да излезе по-късно тази година.

Ясно е, че Huawei умишлено избягва да споменава „смартфони“ в своите слайдове и материали за пресата, за да не разстрои партньорите си като Google, но Ю не се страхува да признае, че може да дойде момент, в който компанията му вече може да не поддържа екосистемата на Android. Независимо от това, разработчиците ще могат да прехвърлят приложенията си за Android към HarmonyOS лесно, използвайки компилатора на ARK на Huawei.
Нови рендери на Huawei Mate 30 Pro показват доста интересен гръбСлед като се постигна нова договорка между САЩ и Китай относно продажбата на технологии за китайския…Jul 5 2019skafeto.com

loading...