huawei honor

От няколко седмици в медиите по света обикалят слухове за евентуална раздяла с марката Honor от страна на Huawei, продиктувана от ограниченията наложени върху китайския телекомуникационен гигант. Във вторник стана ясно, че спекулациите са били верни и Huawei действително има договорка за продажбата на дъщерната си компания, основана през 2013 г.

Новите собственици на Honor ще са Digital China, главния дистрибутор на марката, както и сдружение от поне три инвеститорски компании, за които е известно, че оперират с подкрепата на китайското правителство.

Продажбата обхваща не само марката Honor, но и прилежащите й дистрибуционни вериги и центрове за проучване и развитие на нови технологии, пише Reuters.

Цената на сделката е 15.2 милиарда долара, като всеки от новите собственици ще притежава между 10% и 15% от акциите на Honor.

Решението идва в отговор на продължаващите вече повече от година рестрикции на САЩ, наложени върху търговията на Huawei, които поставиха под въпрос способността на Huawei да продължи да произвежда смартфони.

Как Huawei заобиколи забраните на САЩ за пореден път с Honor

До момента Honor оперираше с определена независимост от Huawei, а след сделката дъщерната марка ще е напълно разграничена и съответно няма да попада под забраните, твърдят анализатори.

Освен смартфони, Honor произвежда и лаптопи, телевизори, таблети и аксесоари, като през третото тримесечие на 2020 г. продажбите на Honor смартфони са образували около 26% от приходите на Huawei.

Към момента марката е популярна предимно в Китай, югоизточна Азия и Европа, но е възможно сделката да отвори врати и към по-широк пазар в сегмента на смартфоните.

loading...