Huawei Mate 30 Pro камера
Huawei Mate 30 Pro

Специалистите в лабораторията на компанията DxOMark успяха да тестват максимално бързо новата камера на Huawei Mate 30 Pro и резултатите са впечатляващи. Най-новият огромен 40MP сензор на широкоъгълната камера на Huawei връща короната на китайския технологичен гигант. Тотал, Huawei Mate 30 Pro отбелязва 121 точки в теста за камери на смартфони на DxOMark, цели четири точки по-високо от досегашния шампион Galaxy Note 10 Plus 5G. А четири точки е голяма работа според служителите на DxOMark. Телефонът също така отбелязва 100 точки в раздела за видео, което го поставя веднага след високия резултат от 101 на Galaxy и над 99-те точки на Xiaomi Mi9.

При разбивката на резултата DxOMark отбелязва няколко особено силни точки за Huawei Mate 30 Pro. Общата експозиция изглежда е отлична, както и възможностите за увеличение на телефона и способността му да прави снимки през нощта. Прегледът също така подчертава основен ъпдейт на софтуера за обработка на Huawei, давайки превъзходни резултати в сравнение с и без това отличния Huawei P30 Pro, което е страхотно.

Ако Mate 30 Pro има някакви слабости, то една от тях е селфи камерата, която е добра но не е най-добрата. Той отбелязва 93 точки спрямо 99-те Note 10 Plus 5G в тази категория. Въпреки че телефонът е направил забележителни подобрения на селфи видеото, широкия динамичен обхват (HDR) и оцветяването, той се нарежда в челната петица. Телефонът също много рядко страда от леко зелен оттенък при снимки с ниска осветеност. Широкоъгълната му камера, макар да постига невероятен детайл, не е толкова широка, колкото при конкуренцията (18мм леща пред сензора спрямо 13мм или 12мм при повечето конкуренти).

Като баланс, Mate 30 Pro е най-добрият пакет за мобилна фотография. В края на краищата той печели първо място в около 70 процента от всички тестове на DxOMark.

Промяна спрямо Huawei P30 Pro

Въпреки че разполага със същия хардуер на основната камера като предишния модел Huawei P30 Pro, новият Mate 30 Pro успява да подобри значително качеството на изображението. Това се дължи на промените във процеса за обработка, която преобразува данните от сензора, който е RYYB, в RGB картина.

Huawei Mate 30 Pro грабва короната във фотографията в ранглистата на DxOMark

Този път Huawei внедрява и по-модерни техники за обработка с AI. Huawei Mate 30 Pro предлага изключително нисък шум и огромни количества детайли от 40-мегапикселовата си камера. За съжаление DxO все още не се опитва да тества режима на снимане с 40MP.

Най-забележимите промени водят до подобрено възпроизвеждане на цветовете при HDR снимки, при които P30 Pro често изглежда леко измит. В резултат, балансът на бялото на камерата също е много подобрен.

Huawei Mate 30 Pro грабва короната във фотографията в ранглистата на DxOMark
Huawei P30 Pro
Huawei Mate 30 Pro грабва короната във фотографията в ранглистата на DxOMark
Huawei Mate 30 Pro

Има една основна хардуерна промяна между Huawei Mate 30 Pro и P30 Pro: телефото камерата. P30 Pro предлага водещо в индустрията 5-кратно оптично увеличение, докато Mate 30 Pro е с 3-кратно оптично увеличение. Тази промяна обаче очевидно води до по-добро цялостно преживяване.

При нива на увеличение между 2x и до 4x, Huawei Mate 30 Pro прави по-добри снимки. Както се очаква, P30 Pro остава по-добрият при 5x увеличение и нагоре.

Подобренията в алгоритмите на AI за супер разделителна способност на Huawei обаче поддържат Mate 30 Pro компетентен дори при по-дълги увеличения. В крайна сметка повечето потребители вероятно увеличават между 3 и 5 пъти, което прави двата телефона доста сравними.

И накрая, новият сензор за подпомагане на определянето на разстоянието до обекта на снимане, използван за боке ефект, също е подобрен. Новият сензор с по-висока разделителна способност, комбиниран с информация за дълбочина от множество камери, е по-точен от преди, създавайки по-точно размазване. Камерата може също така да изчисли точно дълбочината дори при увеличаване, нещо, което конкурентни камери не могат да направят.

Huawei Mate 30 Pro грабва короната във фотографията в ранглистата на DxOMark

На хартия спецификациите на камерите на Huawei Mate 30 Pro вече направиха смартфона първенец, с която трябва да се съобразяват конкуренти като Apple, Samsung, OnePlus и Xiaomi. Чудесно е обаче това, че на потребителя му се предоставя наистина страхотен комплект от камери и в реалността. С непрекъснатото подобряване на софтуера и след обработка изглежда, че Huawei се възползва максимално от своя впечатляващ хардуерен пакет.

Huawei Mate 30 Pro грабва короната във фотографията в ранглистата на DxOMark

С нетърпение очакваме да се появи и теста на новия iPhone 11 Pro, за да видим как ще се развие тази битка на титаните.

Флагманът Mate 30 Pro на Huawei има впечатляващи характеристики, но без Google…След седмица подгряване на публиката с рендери на новия дизайн, снимки и дори няколко практически ви…Sep 20 2019skafeto.com

loading...