huawei mate

Китайският технологичен гигант води първоначални преговори за продажбата на още една част от смартфон бизнеса си, пише Reuters, цитирайки свои източници. След като в края на 2020 г. Huawei продаде бюджетната си марка Honor, сега компанията обмисля да отдели и продаде премиум сериите P и Mate.

Преговорите между най-големият производител на телекомуникационно оборудване и консорицум, воден от инвестиционни фирми, зад които стои местната власт в Шанхай, са започнали преди месеци, твърдят източниците. От компанията отрекоха.

Идеята за продажбата на двете серии, които стоят на върха в смартфон бизнеса на компанията, се е родила още през септември 2020 г., обяснява money.bg.

По данни на IDC доставките на телефони от сериите P и Mate се оценяват на $39,7 млрд. за 12-те месеца преди края на третото тримесечие на 2020 г.

Засега Huawei не е взела крайно решение за продажбата и такава може и да не се осъществи, посочват източниците. Компанията понесе тежък удар от американските санкции и все още се опитва да произведе сама чиповете Kirin, които използва.

„Huawei научи, че циркулират необосновани слухове, свързани с възможната продажба на нашите флагмански смартфон брандове“, заяви говорител на компанията. „Няма основание за тези слухове. Huawei няма такъв план“.

Потенциалната продажба подсказва, че Huawei няма надежди администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън да премахне санкциите, наложени срещу компанията през май 2019 г.

Вариантът, който се обсъжда към момента, е инвестиционните компании на шанхайското правителство да създаде консорциум с дилърите на Huawei — модел, който бе използван и при продажбата на Honor.

Миналата година главният изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю призна, че санкциите означават, че скоро Huawei ще спре да произвежда чиповете Kirin. Според анализатори, запасите на компанията ще свършат през 2021 г. Причината е, че HiSilicon — подразделението на Huawei, което създава дизайна — разчита на софтуер от американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys за дизайна на чипове. Производството бе поверено на TSMC, която също използва американско оборудване.

Сериите P и Mate са сред най-големите играчи при премиум смартфоните и през третото тримесечие на 2020 г. носят 40% от общите продажби на Huawei, според Counterpoint.

Вижте още:
Как Huawei заобиколи забраните на САЩ за пореден път с HonorОт няколко седмици в медиите по света обикалят слухове за евентуална раздяла с марката Honor от стра…Nov 11 2020skafeto.com

Huawei заобиколи ограниченията за търсачката на Google с Petal SearchЩе реши ли Petal Search един от големите проблеми за китайския технологичен гигант Huawei? Рестрикци…Oct 28 2020skafeto.com

Взриви се лаборатория на Huawei в КитайСтанала е експлозия в лаборатория на технологичния гигант Huawei Technologies Co. Ltd. в провинция Г…Sep 25 2020skafeto.com

САЩ затягат мерките срещу HuaweiМинистерството на търговията на САЩ (DoC) затвори и последната вратичка за Huawei, отказвайки да удъ…Aug 18 2020skafeto.com

loading...