информационен капитализъм +

Как стигнахме до появата на така наречения информационен капитализъм? По целия свят големи и малки компании трескаво начертават нашия бъдещ начин на живот – интелигентни градове, превозни средства без шофьори, носещи се технологични аксесоари, всичко вкъщи да е свързано с интернет и още и още, а всичко се активирани от нашите гласове и мисли.

Какво става: В продължение на почти две десетилетия една малка шепа компании – Google, Facebook, Microsoft и китайските Alibaba и Tencent – се стремят да узнаят всяко нещо, публично и частно, в реално време, за вас и всеки друг достъпен индивид на планетата – къде отиват, какво правят, казват и чувстват.

Техният продукт: Някои прогнози за това, което ще направим по-напред, често се контролира с помощта на техники за промяна на поведението.

Цялостният ефект е толкова голям, че се равнява на съвсем ново направление на капитализма, твърди Шошана Зубофф, професор в Бизнес училището към университета “Харвард”. Тя го нарича “капитализъм на наблюдението “ или “информационен капитализъм”.

Зубофф, автор на „Епохата на капитализма на наблюдението„, отличава този нов икономически ред от стария индустриален капитализъм с основната си цел не да произвежда осезаеми продукти, а да прави прогнози, какво Big Tech (големите технологични компании) може да продаде.

Независимо от зловещото му звучене, много от най-големите световни компании градени в миналото искат да получат “парче от пицата” – автомобилостроителите, банките, застрахователните компании, търговците на дребно, здравните фирми, преподавателите и всеки друг, който се интересува от данните на клиентите.

Призивът е лесен за възприемане: обграден от ниските традиционни коефициенти, предоставени от Уол Стрийт за рентабилност, те са във възторг при възможността за оценка на получените данни за клиентите и предоставени на Силиконовата долина.

Google Maps с много новости за БългарияGoogle имат амбициозната цел да превърнат услугата за навигация в оптималното решение за потребители…Jun 29 2019skafeto.com

– Това се случва навсякъде, вградено във всяка индустрия – казва Зубофф за изданието Аксиос.

Голямата картина: Чухме основните моменти от тезата. В Центъра за нова американска сигурност, има нова програма, която проследява „високотехнологичния илиберализъм„, който е най-вече извършван с държавния надзор, например от страни като Китай. По същия начин британският изследовател Никълъс Райт е документирал възхода на „дигиталния авторитаризъм„.

Как бяхме хванати неподготвени: През първата половина на 20-ти век европейците и американците, гледайки на ранна тоталитарна власт, смятат, че става въпрос за империализъм. По същия начин, твърди Зубофф, наблюдението на информационния капитализъм е толкова ново, че хората просто не могат да разберат какво виждат.

„Ние разчитаме на понятия като“ монопол „или“ неприкосновеност на личния живот „, за да се противопоставим на наблюдението на капиталистическите практики“, пише тя.

Но това е умишлена стратегия от информационни капиталисти, които се нуждаят от това хората да не знаят за извличане на техните данни, за да работят капиталистите най-добре. А всяко е “объркано и покрито с евфемизъм“, добавя Зубофф.

Какво следва: Това, което обезсърчава преподавателя от Харвард, е бъдещото общество – водено от корпорации, занимаващи се с всичко, но без гарантирани резултати – което поставя хората в съответствие с определен сценарий. Това би било бъдеще „без грешки, инциденти и случайни бъркотии“ – и също така откъснато от предимството на индивидуалността и идеята на Просвещението.

Целта сега е да ни автоматизират.

Но Зубоф казва, че не трябва да бъде така: „Голямата лъжа“, пише тя, „е, че това е неизбежно. Можем лесно да си представим цифровите технологии без надзорния капитализъм.“

„Ще ни трябват закони, които конкретно забраняват методите на този информационен капитализъм.“

Изкуственият интелект и Google Street View ще сигнализират за остарели улични знациОтделете малко време, за да помислите за всички улични знаци, които е трябвало да останат в миналото…Jun 24 2019skafeto.com


loading...