Microsoft

След няколко години завесата ще падне върху операционната система на Microsoft, което може да има опустошителни последици за сигурността на много компютри по целия свят, съобщава „Шпигел“, цитиран от сайта Защото.

Windows 10 е най-популярната операционна система за компютър; според Microsoft тя работи на повече от милиард устройства. Но часовникът тиктака и, както отбелязва блогърът и експерт по Windows Пол Търрот, софтуерът току-що е получил конкретна дата за изтичането на срока му – 14 октомври 2025 г. Тя може да бъде намерена в документ, в който Microsoft предоставя информация за историята на актуализацията на системата.

За версиите за Windows 10 Home и Pro наскоро има известие, че продуктът е представен на 29 юли 2015 г. и ще бъде „оттеглен“ на 14 октомври 2025 г. В контрастни цветове се посочва, че дотогава ще има актуализации поне на шест месеца.

Малко след пускането му на пазара, групата реши, че поддръжката за Windows 10 ще приключи през октомври 2025 г. Фактът, че конкретна дата на изтичане на срока му вече е дефинирана с незабележим запис в списък, потвърждава предположението, че Microsoft не само ще представи голяма актуализация на Windows 10, но и напълно нова версия на Windows на 24 юни. Компанията обяви, че ще представи „следващото поколение Windows“ на този ден, без да разкрива повече подробности, както и името на новата версия.

Но онлайн вече изтекоха скрийншотове на новата операционна система от Microsoft, която може да се нарече Windows 11. Подробен видеоклип, описващ интерфейса на новата платформа, беше публикуван от редактора на The Verge Том Уорън.

Във видеото се вижда, че иконите на приложенията вече са в централната лента на задачите. Менюто „Старт“ се премества в центъра и е по-просто в сравнение с Windows 10. Microsoft също използва заоблени ъгли. Те се виждат в контекстните менюта, както и в приложенията и Explorer.

Журналистът отбелязва, че новият потребителски интерфейс на Windows 11 и менюто „Старт“ са много подобни на това, което първоначално е било в Windows 10X.

„Microsoft опрости Windows за устройства с двоен екран, преди да отмени този проект в полза на Windows 11. Визуално най-големите промени, които ще забележите, могат да бъдат намерени в лентата на задачите. Microsoft постави икони на приложения в центъра тук, почисти областта на лентата на задачите и добави нов бутон и меню „Старт“, пише Том Уорън в рецензията.

Милиони висят незащитени в мрежата

Съобщението, че Windows 10 ще приключи след няколко години, е взривоопасно, освен всичко друго и заради широкото използване на софтуера. Подобно на Windows XP преди, може да се очаква милиони потребители да не преминат към неговия наследник. Според прогнозите дори Windows 7 сега работи на 18 процента от всички компютри с Windows, само в Германия те трябва да са на четири милиона компютри.

Това излага милиони компютри на повишен риск, тъй като те вече няма да получават актуализации на защитата след края на поддръжката и не могат да се защитят срещу новооткритите пропуски в сигурността.

Причините за това са сложни. На някои потребители просто не им се свиква с нов софтуер. Особено в третия свят и в нововъзникващите страни много хора просто не могат да си позволят такъв превключвател, защото може да се наложи закупуването на нов хардуер и /или софтуер, който е твърде скъп за тях.

От друга страна, компаниите често се колебаят да преминат към нова операционна система, тъй като използват фирмен софтуер, който е специално адаптиран към дадена версия и се отклонява от разходите за адаптиране на софтуера и новия хардуер, който може да идва с него.

Компаниите, които използват основна клиентска версия на Windows, например, очевидно не трябва да се притесняват досега, тъй като референцията на Microsoft се отнася само за Windows 10 Home и Pro. В допълнение, групата обикновено предлага на компании, желаещи да платят опцията, да продължат да им предоставят актуализации на защитата срещу обикновено значителни такси дори след официалния край на поддръжката.

В Германия например градската администрация в Берлин е един от клиентите на Microsoft, които са приели тази оферта, тъй като много държавни компютри все още работят с Windows 7. Докато тези институции, които сега управляват преминаването към Windows 10, те могат да отбележат 14 октомври 2025 г. в червено в календара. Защото тогава всички проблеми с модернизирането на вашата ИТ ще започнат отначало.

Още от Технологии


loading...