PotatoP

Компютърният ентусиаст Андреас Ериксен конструира устройство в стил лаптоп, което според него може да издържи две години с едно зареждане на батерията. Компютърът PotatoP съчетава компоненти с изключително ниска консумация на енергия, батерия от 12 000 mAh и малък соларен панел, пише technews.

Създателят на PotatoP се разочаровал, че лаптопът му се изтощава твърде бързо, докато малките програмни проекти, по които работи, не се нуждаят от мощни компоненти. Андреас приел, че му трябва компютър с изключително ниска консумация на енергия, ясен екран и удобна клавиатура за изпълняваните задачи.

И така, той проектирал икономичен лаптоп с дънна платка SparkFun RedBoard Artemis ATP, базирана на Ambiq Apollo3 SoC, който „поставя нов стандарт за енергийна ефективност на устройства, захранвани от батерии”.

Лаптоп-самоделка издържа цели 2 години само на батерия

Процесорът Arm Cortex-M4F работи на тактова честота до 96 MHz, като консумира по-малко от 6 µA на 1 MHz. Обемът на RAM паметта е 384 KB, а постоянната памет е 1 MB, налични са широка гама от интерфейси и портове за свързване на външни устройства.

Допълнителен фактор за успеха на PotatoP е 4,4-инчовият монохромен дисплей с резолюция 320×240 пиксела – Sharp Memory in Pixel LS044Q7DH01. Авторът на проекта казва, че не би отказал по-голяма версия на екрана, ако се окаже също толкова икономична. Няма подсветка, но това не пречи на четливостта.

И накрая, Андреас използва за своя лаптоп скъпа професионална клавиатура Happy Hacking Keyboard Lite 2. Той работи в програмна среда Lisp (µLisp) и твърди, че е създал най-удобните за себе си условия, отбелязва Tom’s Hardware.


loading...