prompt engineer

Въпреки всички огромни постижения на генеративния изкуствен интелект и създадените от него текстове, мелодии и изображения, все още той не може да се справи без човешка помощ. Все повече хора и специално създадени фирми предлагат услугите си като инженери в областта на „описанията“ (prompt engineer), по които AI работи, пише Axios в свой материал, цитиран от money.bg.

Това не е изненадващо, защото платформите само изглеждат лесни и прости за работа. За да получите текстово или визуално съдържание, което отговаря на вашите изисквания, трябва да предоставите на бота подходящо описание, допълнено с параметри, в рамките на които да работи той. В противен случай ще загубите много време с опити „на сляпо“.

Ето и конкретен пример. Ако просто напишете на Open Journey (или друга подобна AI платформа) да ви генерира дигитална илюстрация на редакция, пълна със скучаещи журналисти, ще получите това:

Прилагането на някои допълнителни параметри и прецизиране на описанието, по което AI да работи, ни водят до следния резултат след няколко проби:

Без претенции да е шедьовър, изглежда по-добре.

„Писането на наистина добри описания за чатботове е удивително полезно умение и освен това е ранен пример за програмиране чрез поне малко естествен език“, коментира изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман – човекът, който стои зад успеха на ChatGPT.

Стивън Фрага от компанията за обучение на чат ботове Prompt Yes! сравнява ситуацията с това да продаваш дънки по време на златната треска (тогава здравият работен панталон се превръща в хит – б.р.).

Цяла екосистема

Още от миналото лято хиляди хора създават изображения с помощта на платформи като отворената Stable Diffusion, DALL-E 2 (отново на OpenAI) и комерсиалната Midjourney. Горе-долу от това време датират и първите услуги, които целят да помогнат на потребителите.

Някои – като PromptHero, Promptist и Krea, са своеобразни търсачки, в които могат да се видят готови изображения и описанията, по които AI ги е създал.

Има и „тържища“ за описания като PromptBase, в които се купуват и продават prompt-ове за постигане на определен резултат.

Огромно е предлагането и на курсове, като в сайтове като Udemy има най-различни предложения. Издават се и цели книги с указания.

Има и реализация

Вече има и компании, които търсят свои собствени специалисти по създаването на AI съдържание. Axios дава пример с детска болница в Бостън и адвокатска кантора в Лондон.

Платформите за услуги на свободна практика като Fiverr също са пълни с хора, които твърдят, че „се разбират“ с изкуствения интелект.

Опасенията на някои експерти са, че AI се развива толкова бързо, че бумът около „инженерите“ ще приключи бързо. „Имам сериозно подозрение, че „инженерството на описания“ не е професия на бъдещето“, коментира в Twitter проф. Итън Молик от Университета в Пенсилвания, който използва ChatGPT в обучението на студентите си.

I have a strong suspicion that “prompt engineering” is not going to be a big deal in the long-term & prompt engineer is not the job of the future

Според него платформите ще стават все по-удобни за обикновения потребител и така няма да се налага конкретен специалист да се занимава с AI. Под публикацията му има разгорещена дискусия.

Вижте още:
Историята на ChatGPT и старта на „надпревара във въоръжаването“ на A.I.Един ден в средата на ноември 2022 работниците в OpenAI получиха неочаквана задача: „Пуснете бързо ч…Feb 6 2023skafeto.com


loading...