Samsung най-големия завод

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Корейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви инвестиция от 230 милиарда долара, която ще бъде осъществена през следващите 20 години, за да изграждане на най-голямата база за производство на полупроводници в света, според компанията. Това е част от усилията за стимулиране на националната индустрия за чипове, предаде Daily Sabah.

Проектът на Samsung е част от инвестиционен план за частния сектор на правителството. Той включва повече данъчни облекчения и подкрепа за повишаване на конкурентоспособността на високотехнологичните сектори, включително тези за производство на полупроводници.

Производствената база ще бъде построена в провинция Кьонгги близо до столицата Сеул до 2042 г. Планират се пет завода за полупроводници на О. Те ще бъдат разположени близо до съществуващите местни фабрики и ще произвеждат различни видове чипове.

Гигантът Samsung се опитва да разшири присъствието си в производството на модерни чипове, очаквайки, че търсенето ще нарасне през следващите години с приемането на нови технологии като 5G безжични мрежи, изкуствен интелект и самоуправляващи се автомобили и т.н.

Производството на полупроводници е един от шестте ключови технологични индустрии, които страната вижда като най-важни за своята зависима от износа икономика.Фокусът е и върху производство на акумулаторни батерии, електрически превозни средства, роботика, дисплеи и биотехнологии. Правителството се надява да привлече 422 милиарда долара корпоративни инвестиции в тези проекти до 2026 г.

Планът на Южна Корея идва в момент, когато други технологични центрове, като Съединените щати, Япония и Китай, започват да обръщат повече внимание на вътрешното си производство на чипове с протекционистични мерки, данъчни облекчения и значителни субсидии, за да привлекат инвестиции.

Освен това Samsung Electronics, подразделението Samsung Display, филиалите Samsung SDI и Samsung Electro-Mechanics планират да инвестират 60,1 трилиона вона през следващите 10 години в извън столични райони на Сеул за производство на дисплеи и батерии.

Samsung е най-голямата компания в Южна Корея. Тя отчете рязък спад на печалбите си през последните месеци, заради по-слабото търсене на продукти за потребителска електроника и чипове. Печалбата на компанията за последното тримесечие падна с почти 70%, защото цените на чиповете падат рязко.

Друг голям южнокорейски производител на чипове SK Hynix, отчете оперативна загуба от 1,3 милиарда долара за периода октомври-декември, което отбеляза първия му тримесечен дефицит от 2012 г.