Снимка: Samsung

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Samsung Electronics започва да намалява обема на производството на чипове за памети, след като обяви най-слабата си печалба от Глобалната финансова криза през 2009 г. насам, съобщава Bloomberg. Цифром и словом: Оперативната печалба се е свила с над 95% до 600 млрд. вона (450 млн. долара) за тримесечието, което приключва през март. Очакванията на анализаторите бяха за 1,4 трлн. вона – над два пъти по-висока стойност.

Спад има и в продажбите. За разглежданото тримесечие те са за 63 трлн. вона.

Защо стана така: Огромното търсене на електронни компоненти по време на COVID пандемията се превърна в голямо предизвикателство за капацитета на производителите. Точно когато те успяха да го осигурят, последва камшичен удар и търсенето рязко секна с вдигането на противоепидемичните мерки. Междувременно, икономическите показатели започнаха да се влошават и даже традиционните технологични потребители започнаха да отлагат покупките си, за да пестят пари.

Samsung предупреждаваха, че в Q1 на 2023 г. ще имат по-слаби резултати, но представянето на паметите им на пазара се оказа по-неприятна изненада от очакваното. За това е фактор и по-бавното възстановяване на търсенето на китайския пазар.

DRAM паметите се очаква от анализаторите да поевтинеят през това тримесечие с около 10% – след като вече цената им падна с 20% през Q1, а преди това в края на миналата година имаше над 30-процентов срив. Така в един момент започнаха да се трупат огромни количества чипове, които явно не са прекалено търсени.

Как реагира индустрията: Американският производител на памети Micron очаква постепенно подобряване на ситуацията с изчерпването на наличностите при клиентите. От Hynix смятат, че ефектът от намаляването на производството ще се усети през втората половина на годината и цените ще тръгнат нагоре.

До момента от Samsung се въздържаха от мярката заради сериозната конкуренция на пазара, но сега и те обявиха, че ще ограничат „до разумни нива“ количеството чипове, което излиза от заводите им. Пазарът реагира позитивно и цената на акциите на компанията се повиши.