samsung 5g

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Samsung Electronics Co. ще разработи 5G мрежова инфраструктура за американския телекомуникационен оператор Verizon Communications. Това стана ясно след сключена сделка на стойност 6,65 милиарда долара, обявена в понеделник. Договорът е до 2025 г., според корпоративна декларация на Samsung, цитирана от агенция BloombergДвете компании са работили заедно и преди. Южнокорейският технологичен гигант победи съперници като финландската Nokia, която в миналото също си е сътрудничила с Verizon. Но един от съперниците на Samsung в 5G сегмента – китайската Huawei Technologies Ltd. – не участва в договора.

Припомняме, че в началото на месец юли Обединеното кралство взе решение да откаже достъп на китайския телекомуникационен гигант Huawei до изграждането на 5G мрежата си, под натиска на администрацията на Доналд Тръмп.

По-рано и Индия обяви, че e решила да не допуска китайския телекомуникационен гигант Huawei до изграждането на 5G мрежата си, като това е ревизиране на по-ранното решение на страната, според което Индия трябваше да позволи на всички доставчици да се включат в изпитания на технологията. Това са съобщили източници от Министерството на електрониката и информационните технологии на страната, цитирани от световните осведомителни агенции.

В същото време в края на август Русия разкри, че е заинтересована от сътрудничество с Китай за внедряване на стандарта 5G. Това стана ясно от думите на руският външен министър Сергей Лавров, по време на младежки образователен форум близо до Москва.

По думите му Русия няма да следва примера на американците, които просто изискват от всички да не си сътрудничат за 5G с Китай, по-специално с компанията Huawei. Напротив, Русия е заинтересована да си сътрудничи със страните за създаване на съвременни технологии и внедряването им в практическия живот, допълни руският външен министър.

Лавров уточни, че ресорните министерства и ведомства работят активно за разпространението на тази технология в Русия. Предстои да се реши въпросът за конкретните честоти, които да бъдат отпуснати за 5G. Въпросът е как военните, които отдавна работят на тези честоти, да намерят някакъв изход, така че или да направят място или да намерят друг ешелон в тези честоти

В България депутатите в Народното събрание дадоха зелена светлина за внедряването на 5G технологията у нас на 10 юли. Това стана чрез промените в Закона за устройство на територията, приети на второ четене.

Законопроектът бе гласуван между другото, без пленарни разисквания и спор по темата. Единствено Любомир Бонев от регионалната комисия в парламента взе думата, за да постави няколко въпроса.

Според него с настоящото изменение на закона мнозинството дава „ултра бърза писта за 5G”, погазвайки Закона за етажната собственост, Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията.

„За второ четене на законопроекта нямаше официални становища нито на МРРБ, нито на МОСВ, нито на министерството на здравеопазването. Никой не гарантира как ще са спазени максимално допустимите нива на електромагнитни полета”, коментира депутатът.