Samsung Galaxy Z Flip 3

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Смартфоните с гъвкав дисплей Samsung Galaxy Z Flip 3 могат да се окажат с анулирани гаранции, ако бъдат изпуснати и хвърлени върху мека повърхност като диван, седалка на кола, легло и др. или просто подхвърлени във въздуха, пише Александър Главчев за DigitalK.

Падането върху нещо меко е малко вероятно да навреди на смартфона, но сгъваемите устройства на Samsung автоматично записват такива събития в регистрационните файлове на акселерометъра, които след това са достъпни за служителите на сервизния център. Записват се всички падания от височина повече от един метър и тези данни могат да станат повод за отказване на гаранционна услуга.

С други думи, ако потребителят поне веднъж, нарочно или случайно, хвърли своя Flip 3 върху мека повърхност и на по-късен етап възникне необходимост от ремонт, то с голяма степен на вероятност той ще трябва да плаща от джоба си. Това няма нищо общо с изтичането на гаранционния срок – Flip 3 бе обявен през август 2021 г. и всички продадени такива устройства все още са в гаранция.

Подобни откази от гаранционно обслужване вече са факт в Южна Корея. Потребител на портала Naver.com, собственик на Galaxy Z Flip 3, обяснява в публикация, че екранът на устройството му се е пречупил на сгъвката между двете половини на корпуса. Смартфонът е закупен на 4 септември 2021 г., а повредата е настъпила без видима причина на 8 септември 2021 г.

Регистрационните файлове в телефона показват три случая на „падане“ – два пъти телефонът „пада“ на пътническата седалка на автомобил и един на диван. В резултат на това ремонтът е отказан. Според потребителя Samsung е определила като причина за щетите неправилно боравене с устройството.

Не е ясно дали други устройства на компанията записват данни от акселерометъра. Възможно е това да е факт и в Galaxy Z Fold 3 – друг смартфон от компанията, представен едновременно с Flip 3.