Приложението Signal спря да работи за живеещите в континентален Китай през тази седмица, пише The Wall Street Journal. Официална информация няма, но изглежда, че Пекин е цензурирала и едно от последните приложения, които предлагат възможност за криптирани разговори в страната без VPN.

Решението на Пекин добавя Signal към забранените в страната популярни приложения като Facebook, Twitter и други и затяга контрола на комунистическата партия над личната кореспонденция на гражданите.

Още в понеделник потребители на Signal в Китай започнаха да съобщават, че имат проблеми с получаването и изпращането на съобщения. Използването на виртуална частна мрежа (VPN) — инструмент, който позволява на потребителите да заобиколят сложната китайска система от филтри, позната и като Великата китайската интернет стена, разрешава проблемите — което води до заключението, че те не се дължат на приложението, а на решение на партийното ръководство.

Signal, смятано за най-сигурното приложение за чат в света, използва пълно криптиране на съобщенията, което предотвратява възможността трета страна да чете кореспонденцията между изпращат и получател. Подобни приложения като WhatsApp и Telegram също не могат да бъдат използвани в Китай.

Signal набра популярно в Китай миналата година, след като САЩ забрани WeChat, най-използваното приложение в страната. WeChat използва криптиране на съобщенията от потребител до сървър, което позволява на собственика Tencent да чете кореспонденцията и да вижда снимките. Приложението е незаменима част от живота на китайците, като включва в себе си и платежни услуги. Но е популярно и с цензурирането на чувствителни за властта теми.

„Беше изненадващо, че Signal издържа толкова дълго“, коментира Джеймс Грифитс, автор на The Great Firewall of China: How to Build and Control an Alternative Version of the Internet“.Макар че Signal работи чрез VPN, тези услуги стават все по-трудно достъпни в Китай. „Става все по-трудно и трудно за хората да говорят сигурно по чувствителни теми“, посочва той.

През януари Signal бе забранено и в Иран.

Вижте още:
Най-сигурните приложения за шифровани съобщенияАко предпочитате правителството, хакерите, вашия доставчик на интернет услуги или някой друг да прих…Dec 29 2020skafeto.com

Илон Мъск чати с Путин в Clubhouse – приложение за богатитеНеобичаен задочен диалог свърза САЩ и Русия в последните дни. Американският милиардер Илън Мъск пока…Feb 16 2021skafeto.com

ЕК препоръча на всички свои служители да използват SignalЗа повишаване на информационната безопасност Европейската комисия препоръча на всички свои служители…Feb 26 2020skafeto.com

loading...