електроцентрала Абу Даби

Достатъчно мощна за 90 000 души с почти 1,2 гигавата електричество

Слънчевата електроцентрала в Абу Даби, която струва 3,2 милиарда долара (~ 870 милиона долара), започна своята работа в неделя. Емиратската компания за вода и електроенергия обяви, че простиращата се на 8 квадратни километра, разполагаща с 3,2 милиона слънчеви панели електроцентрала Нур Абу Даби (Noor Abu Dhabi) е най-големия проект за слънчева енергия в света.

„Нур“ на арабски означава светлина, нещо, което новият проект за слънчева енергия в Абу Даби ще използва в изобилие, за да озарява домовете на хората. Като част от инициативата на страната за по-добра енергийна сигурност, слънчевата електроцентрала Нур Абу Даби ще произвежда около 1,2 гигавата електроенергия, която може да покрие нуждите на около 90 000 души.

Разчитането на столицата на използването на природен газ за производство на електроенергия ще бъде значително намалено, което ще доведе до намаляване на въглеродния отпечатък с 1 милион метрични тона годишно, което е равносилно на премахването на 200 000 автомобила с двигатели с вътрешно горене.

EWEC обяви също, че проектът счупи рекорда за най-конкурентната тарифа в света при 8,888 fils/kWh, като филса е стотинката на дирхама или това се равнява на около 0,024 долата за кВтч или 2,4 цента за кВтч.

От друга страна, електроцентралата Solar Star в Розамунд, Калифорния, пусната в експлоатация през 2015 г., е най-големият слънчев проект на Съединените щати, който се простира на площ от 13 км. произвежда 579 мегавата.

Новата електроцентрала Нур Абу Даби е съвместно предприятие между правителството на Абу Даби и консорциум от японския Marubeni Corp и китайския Jinko Solar Holding.

„Завършването на проекта бележи важен етап в Енергийната стратегия на ОАЕ 2050, стартирана през 2017 г., за увеличаване на приноса на чиста енергия в общия енергиен микс до 50% до 2050 г., като същевременно се намали въглеродният отпечатък на производството на електроенергия със 70%, каза Мохамад Хасан Ал Сувайди, председател на EWEC.

 

loading...