SpaceX космонавти

Преди броени минути SpaceX се превърна в първата частна компания, която изпрати космонавти в космоса. В момента те са на път за Международната космическа станция.

„Ще се чуем от орбитата“, каза астронавтът на NASA Дъг Хърли, минути преди началото на мисията.

Точно в 22:22 часа, астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен започнаха историческото пътуване на борда на Crew Dragon, носени от SpaceX Falcon 9 ракета.

Пускането се извърши от комплекс 39A на Космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида

„Боб, Дъг, от името на целия екип на SpaceX, беше голяма чест да ви подготвим за днешната историческа мисия. Пожелаваме ви невероятен полет, порадвайте се на тези гледки към нашата красива планета.“, чухме от контролната зала към двамата астронавти.

Ако всичко мине по план, пристигането на космонавтите на борда на МКС ще се случи в неделя след обяд. Това най-вероятно ще се случи без проблем, тъй като SpaceX демонстрира възможностите на Crew Dragon, изпращайки капсулата до МКС , макар и без астронавти.

Ако DM-2 мисията се докаже като успешна, Dragon 2 ще превозва астронавти не само от NASA до ниската земна орбита, но може да участва и в други мисии. Целият свят гледа под лупа това, което се случва и сега е моментът SpaceX да се докаже.


loading...