Снимка: Starlink/SpaceX

През месец август фирмата на милиардера Илон Мъск – SpaceX успя да постави нов рекорд за най-много изпратени сателити в рамките на 30 дни – цели 180 апарата са били изпратени в орбита, съобщи самата компания. Това е исторически рекорд за най-скоростно изстрелване на сателити не само за SpaceX, но и за целия свят. Така в орбита над планетата ни вече обикалят малко под 1000 сателита на SpaceX, част от мега-проекта за глобален интернет, наречен Starlink. От известно време насам чуваме, че някои хора вече са успели да тестват новата мрежа, а преди време научихме и колко евентуално би струвал абонаментът.

Тази седмица стана ясно, че Starlink влиза в официален бета тестови период и неизвестен брой жители на САЩ и Канада са получили покани да участват. Тестът дори си има име – Better Than Nothing Beta Program, като планът е бета програмата да е напълно активна за всички участници до края на тази година. От имейлите с покани, разпратени от SpaceX, научаваме и точните параметри на услугата за момента.

Цената да си в интернет навсякъде по света със Starlink

Цената на месечният абонамент е 99 долара, но има и „инсталационна такса“ от 499 долара, която покрива стойността на сателитната чиния, рутера и останалия хардуер, необходими за връзка със Starlink.

Какво да очакваме от сателитния интернет Starlink на Илон Мъск?

За по-лесното им управление бе представено и самостоятелно мобилно приложение.

Скоростта на интернета ще е от порядъка на 50Mb/s до 150Mb/s с латентност от 20-40ms, което са впечатляващи характеристики за безжична мрежа от типа на Starlink.

Това обаче не е и максималният потенциал на интернета на Мъск, който ще бъде достигнат, когато в орбита бъдат изпратени още няколко (десетки) хиляди сателити.

Очаква се за момента интернетът на Starlink да е от полза най-вече за хората в по-откъснатите райони, където към момента няма надеждна мрежа.

Вижте още:
Huawei заобиколи ограниченията за търсачката на Google с Petal SearchЩе реши ли Petal Search един от големите проблеми за китайския технологичен гигант Huawei? Рестрикци…Oct 28 2020skafeto.com

Apple повиши защитата на личните данни и вбеси Google и Facebook16 peĸлaмни acoциaции в Eвpoпa ce oплaĸaxa oт peшeниeтo нa Аррlе дa cлoжи ĸpaй нa cлeдeнeтo нa пoтpe…Jul 6 2020skafeto.com

Google Sodar: Смартфонът ще следи за социалната дистанцияGoogle пусна инструмента Sodar в помощ на хората, които трудно преценяват разстоянията на око, така …May 31 2020skafeto.com

loading...