Бразилският съд постанови в сряда блокирането на приложението „Telegram“ в страната. Това съобщи порталът G1. Федералната полиция на страната е подала искане за същото, тъй като не е доволна от сътрудничеството на ръководството с разследващите.

Става въпрос за данните на членове и администратори на неонацистки групи, за които се твърди, че участват в атаки срещу образователни институции. Те не са били предоставени на полицията.

Съдът също така глоби „Telegram“ с 1 милион реала (около 200 000 долара) на ден за непредоставяне на данни на правоприлагащите органи, пише news.bg.

Съответната инструкция за блокиране е изпратена до мобилните оператори и магазините за приложения за мобилни устройства.

Искане домейнът http://t.me, чрез който може да се използва месинджърът „Telegram“ през браузър, да бъде блокиран миналата година бе получено и в Русия.

Като причина „Роскомнадзор“ тогава посочи член от закона за информацията относно уебсайтове, които публикуват призиви към екстремизъм и подвеждащи социално значими данни.

Главната прокуратура на Руската федерация тогава заяви обаче, че не са изпращани искания за блокиране на домейна.

Потребители съобщаваха за краткотрайни проблеми с достъпа.


loading...