Китайското приложение за споделяне на видеоклипове TikTok, заплашено от забрана от президента на САЩ Доналд Тръмп, който го обвинява в шпионаж в полза на Пекин, обяви снощи, че планира да заведе дело срещу американското правителство, предаде Франс прес.

„За да гарантираме, че законът ще бъде спазен и нашето предприятие и нашите потребители ще бъдат третирани еднакво с останалите, нямаме избор, освен да оспорим указа (подписан от Тръмп) пред съда“, заявява в изявление за медиите китайската компания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява от месеци платформата за обмяна на видеоклипове, собственост на БайтДенс (ByteDance), в кражба на данни на американските потребители в полза на Пекин. На 6 август той забрани всякакви транзакции между приложението и американски партньори, като се очаква указът му да влезе в сила 45 дни по-късно. TikTok вече заплаши да оспорва указа пред съда и явно смята да изпълни заканата си през идните дни.

„Въпреки че не сме съгласни с обвиненията на американската администрация, от близо година опитваме да започнем дискусии, за да намерим решение“, уточнява компанията, като подчертава, че се е сблъскала с „липса на спазване на правните процедури“. Американската администрация „не обръща внимание на фактите и се опитва да се намеси в преговори между частни фирми“, добавя TikTok.

Междувременно стана ясно, че потребители на УиЧат съдят Тръмп заради забраната на приложението, като се опитват да блокират указа му, който според тях забранява достъпа до популярното приложение, предаде Асошиейтед прес.

Исковата молба, е подадена в петък пред съд в Сан Франциско от Алианса на потребителите на УиЧат, организация с идеална цел. Няколко от ищците заявяват, че разчитат на приложението за работни и религиозни цели, както и за поддържане на връзка с роднини в Китай. Те подчертават, че не са свързани с компанията собственик, която е субсидиарно дружество на Tencent Holdings.

Ищците призовават федералния съдия да спре приложението на президентския указ, като твърдят, че той би нарушил правото на свободно слово, свобода на вероизповеданието и други конституционни права на потребителите в САЩ.

Очаква се указът на Тръмп да влезе в сила на 200 септември, 45 дни след издаването си.

Вижте още:
Тръмп подписа указ с още ограничения за TikTok, иска и ранен дебат с БайдънАмериканският президент Доналд Тръмп подписа указ, по силата на който компанията ByteDance трябва да…Aug 15 2020skafeto.com

Тръмп удари ByteDance, забрани TikTokПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в четвъртък забрана за сделки в САЩ с китайския ByteDance, соб…Aug 7 2020skafeto.com

САЩ въведоха нови санкции срещу Китай, включително за TikTokАдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп през близките дни ще обяви нови мерки срещу з…Aug 3 2020skafeto.com

Microsoft прекратява преговорите за покупка на TikTokMicrosoft прекрати преговорите с китайската компания ByteDance за закупуване на приложението TikTok.…Aug 2 2020skafeto.com


loading...