тръмп google

След като направи неоснователни претенции към Google за измама на избирателите, президентът Доналд Тръмп възприе нов начин да обясни загубата си на вота през 2016 година, пише Ню Йорк Таймс. В Twitter Тръмп обяви, че има доклад, който изчислява, че чрез действията си интернет гигантът е отклонил между 2,6 млн. и 16 млн. гласа за Клинтън.

Липсва обаче доказателството

Тръмп загуби популярния вот с почти 2,9 милиона на изборите през 2016 г. и отдавна приписва тази загуба на неоснователни претенции за измама на избирателите. Сега американският президент предполага, че би загубил популярния вот с много по-малък марж или дори да го спечели, ако не са били манипулациите на Google.

Изглежда, че има предвид спорна оценка, дадена от Робърт Епщайн, психолог и бивш главен редактор на „Психология Днес“ (Psychology Today), който казва, че подкрепя и гласува за Хилари Клинтън.

В бяла книга за 2017 г. Епщайн разглежда как търсачката на Google може да влияе на нерешителните избиратели през 2016 г., като предостави по-положителни резултати за единия кандидат, отколкото за другия. Той прецени, че резултатите от търсенето може да са се добавили „поне 2,6 милиона гласа в полза на Клинтън.“ Когато свидетелства пред Конгреса това лято, г-н Епщайн добави, че оценката е „абсолютния минимум“ и че таванът стига до 10,4 милиона манипулирани гласа в полза на Хилъри Клинтън.

В интервю Епщайн се спря на характеристиката на работата на г-н Тръмп. „Никога не съм казвал, че Google е манипулирал изборите през 2016 г.“, казва той. „Диапазонът от числа, които той изброи в туита, също е неправилен.“

Панайотис Метаксас, преподавател по компютърни науки в колежа Wellesley, подчерта, че бялата книга показва възможност – „какво влияние би могло да има, НО ако Google реши да манипулира резултатите от търсенето“ – тоест това не е убедителен факт.

Google от своя страна пази подробностите за алгоритмите си в тайна. Те са смятани за един от най-важните активи на компанията. Тя не дава подробности за тях и за не позволи на злонамерени лица да се опитват да злоупотребяват с тях и търсачката като цяло.

Ще разкрият ли тaйнaта нa aлгopитмитe нa Fасеbооk и Gооglе?Възможно е технологичните гиганти Fасеbооk и Gооglе да разкрият как реално работят техните aлгopитми…Jul 31 2019skafeto.com
Това често носи критики на Google, че укрива важна информация и че може действително да решава еднолично кои и какви резултати да показва в търсачката си. Компанията винаги отрича, като казва, че ограничени са единствено закононарушаващи резултати и съдържание.

По повод последните обвинения, Google отново запазва същата позиция. „Твърденията на проучването са неточни и бяха оборени още през 2016 г. Както казахме тогава, никога не сме променяли резултатите в търсачката, за да манипулираме политически настроения. Нашата цел е винаги да даваме достъп на хората до информация с високо качество, която е относима към техните търсения, без значения на политическата гледна точка“.

loading...