Twitter блокира профила на китайското посолство в САЩ. Това става след публикация, която защитава политиката на правителството на Пекин в западния регион Синдзян, където критиците твърдят, че Китай е ангажиран в принудителната стерилизация на малцинствените уйгурски жени.

Туитът, в който се казва, че уйгурските жени вече не са „машини за правене на бебета“, първоначално е бил споделен на 7 януари, но е бил премахнат от Twitter за по-малко от 24 часа. Той е заменен с етикет, който гласи: „Този ​​туит вече не е достъпен.“ Въпреки че Twitter крие туитове, които нарушават правилата му, той все още изисква собственикът на акаунта да изтрие ръчно публикацията, за да си възвърне достъпа до акаунта.

Профилът все още е заключен, потвърди говорител на Twitter, което означава, че китайското посолство не е изтрило туита. Акаунтът на китайското посолство, @ChineseEmbinUS, не публикува от 9 януари, след като публикува още поне дузина туитове след този, който нарушава правилата на Twitter. Китайското посолство отказа незабавен коментар. Китайските държавни медии по-рано нарекоха решението на Twitter да изтрие туита „лицемерие“.

„Предприехме действия по този туит за нарушаване на политиката ни срещу дехуманизацията“, заяви говорител на Twitter в изявление. Twitter забранява „дехуманизацията на група хора въз основа на тяхната религия, каста, възраст, увреждане, сериозно заболяване, национален произход, раса или етническа принадлежност“.

Този ход е последната от поредица ескалиращи стъпки, предприети от Twitter през последните седмици, за да наложи своите политики. Спирането на акаунта на китайското посолство дойде малко след като Twitter окончателно забрани акаунта на Доналд Тръмп за многократни нарушения на правилата и потенциално усложнява усилията на Пекин за възстановяване на отношенията със САЩ при президента Джо Байдън.

Във вторник изпълняващият длъжността държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че действията на Китай срещу уйгурските малцинства представляват „геноцид“, етикет, с който неговият наследник Антъни Блинкен се съгласи по време на изслушванията си за потвърждение тази седмица. Китай твърди, че се бори с сепаратизма и екстремизма в региона, където ООН изчислява, че до 1 милион уйгури могат да бъдат държани в лагери.

loading...