WorldOne

Проектът WorldOne, в рамките на който са били проведени проучванията, е стартиран преди близо 50 години от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT). Програмата стартира през 1973 г., за да симулират глобалната устойчивост – вместо това компютърният модел предсказа края на света. За разлика от други теории за края на цивилизацията и в крайна сметка на света, прогнозите, направени от компютъра през 70-те години, досега се оказват верни до тревожна степен на точност и разнообразие.

Краят на света идва като глобален срив.
World One е поръчан по онова време от влиятелния „Римски клуб“. Асоциацията е съставена от големите умове на земята, бивши ръководители на правителства и бюрократи на ООН и си е поставила за цел „насърчаване на разбирането на глобалните предизвикателства пред човечеството и предлагане на решения чрез научен анализ, комуникация и представяне на интересите“.

2020 г. ще бъде първият крайъгълен камък според WorldOne

Програмата пресъздава необходимия модел, но под форма, която учените не са очаквали. Той прогнозира, че разрастването на населението и индустрията ще доведе до крах на света до 2040 г. Първият основен момент, зададен от алгоритъма през 2020 г., е рязкото спадане на стандарта на живот.

Според австралийското предаване на ABC News за проекта World One „около 2020 г. […] състоянието на планетата ще бъде много критично. Ако не направим нищо, за да го спрем, качеството на живот ще спадне до нула. Замърсяването става толкова сериозно, че убива хората, което от своя страна ще намали населението до нива, по-ниски отколкото през 1900 г. В тази фаза, около 2040 до 2050 г., цивилизованият живот, какъвто го познаваме на тази планета, ще приключи.„

Компютърният модел от 1973 г. може да не е най-добрият начин за прогнозиране на бъдещето, особено след като много фактори са се променили междувременно. Но реално ако катаклизмът не се състои до 2040 г., то може би ще бъде до 2070 г. или до 2100 г. Поне ако няма трета световна война, която вече би ни върнала в каменната ера. Независимо от това, моделът трябва да ни накара да помислим за няшия дял в бъдещото развитие.

Имаме ли все още шанс за спасение?

Според експертите от Римския клуб, сривът може да бъде предотвратен само ако държави като САЩ и Китай престанат да поглъщат глобални ресурси. Времето за действие е ограничено: девет от десет души по света вече дишат замърсен въздух – според данни на Световната здравна организация (СЗО). Освен това СЗО приписва около седем милиона смъртни случая годишно на глобалното замърсяване на околната среда.

„Суверенитетът на нациите вече не е абсолютен“, заяви Александър Кинг, лидер на Римския клуб. „Суверенитетът постепенно намалява. Това ще се случи и при великите нации.“

Краят на света е вездесъщ

Това, че цивилизацията се бори срещу края си, е нормално и вездесъщо. Не само „Часовникът на Страшния съд„* сочи 2 минути до полунощ. НАСА също работи върху планове за предотвратяване на края на света чрез неутрализиране на запътили се към Земята смъртоносни астероиди. Ние редовно усещаме, че това ще е необходимо някъде в близкото бъдеще.


*„Часовникът на Страшния съд“ е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието „Bulletin of the Atomic Scientists“ на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. Най-новата официално оповестена настройка е направена на 25 януари 2018 г. и показва време две минути преди полунощ (23:58 часа).  Отразявайки международните събития, които са опасни за човечеството, стрелките на часовника са били настройвани двадесет и три пъти от 1947 г., когато часовникът е показвал седем минути преди полунощ (23:53 часа). Първоначално часовникът е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“.

Вижте още:
САЩ отново лидер по инвестиции в изкуствен интелектСъединените щати отново са лидер по инвестиции в изкуствен интелект, сочи доклад на изследователскат…Nov 5 2019skafeto.com

Пробив: Учените създават изкуствен интелект, който може да предскаже кога човек ще умреАко оставим настрани страховете от робота, управляван от изкуствен интелект, той е предоставил на чо…Jun 23 2019skafeto.com

loading...