WT:Social

Основателят на Wikipedia Джими Уелс казва, че новата му социална мрежа, WT:Social, вече има повече от 160 000 членове. Платформата казва, че никога няма да продава потребителски данни и разчита на „щедростта на отделните дарители“, а не на рекламите.

Тези, които се регистрират, се добавят към списък с чакащи и могат да поканят други или да изберат плащане за абонамент за по-бързо даване на достъп до платформата.

WT:Social се позиционира като сайт, фокусиран върху новини и казва, че членовете ще могат да редактират „подвеждащи“ заглавия.

Те ще видят статии, споделени от тяхната мрежа във формат на времевата линия, като се появяват най-новите, а не алгоритмични, за да се опитат да апелират към техните интереси.

Абонаментът е 10 паунда на месец или 80 британски лири на година във Великобритания (съответно 12 евро на месец или 90 евро на година в Европа, 13 долара/100 долара в САЩ).

„Ние ще ви дадем възможност да направите свой собствен избор за това какво съдържание ви се показва и директно да редактирате подвеждащи заглавия или да сигнализирате за проблемни публикации“, се казва в увода към WT:Social.

„Ще създадем среда, в която се отстраняват лошите потребители, защото така е правилно, а не защото това се отразява на нашата печалба“.

В скорошно интервю за Financial Times, Уелс определи рекламния бизнес модел, предпочитан от гигантите в социалната мрежа, като „проблемен“.

„Оказва се, че огромният победител е нискокачественото съдържание“, заяви той.

През 2017 г. Уелс пусна новинарна платформа, наречена Wikitribune, насочена към справяне с фалшивите новини.

През октомври 2018 г. обаче тя разпусна екипа си от професионални журналисти.

WT:Social е отделна платформа от Wikipedia.

Консултантката за социалните медии Зоу Кернс казва, че мрежата ще трябва бързо да нарасне, за да покаже жизнеспособност и да представи алтернатива срещу гигантите.

„Ще са необходими много пари,които да се налеят в нея“, казва тя.

„Хората са свикнали с това, че социалните медии са безплатни. Мисля, че бизнесът може да плаща за подобна платформа, но хората са свикнали да имат новини под ръка за без пари.“

А вие как мислите, скъпи читатели? Ще се радваме на коментари и мнения!

Още:
Русия спира Youtube, Facebook и Instagram?В мрежата започна да циркулира публично информация, че в Русия тече политическа дискусия за изключва…Oct 2 2019skafeto.com

Ще премахне ли Facebook броят на лайковете под публикациите?В края на второто десетилетие на XXI век един от най-ползваните лакмуси за социална адекватност е бр…Sep 5 2019skafeto.com

loading...