Yettel Best in Test

Телекомът спечели шести пореден сертификат Best in Test 

Мрежата на Yettel беше отличена за шести пореден път с Best in Test сертификат от независимата организация за сравнителен анализ umlaut, част от Accenture. Организацията определя златния стандарт в индустрията, като сертификатът е базиран на реалното клиентско потребление и изживяване в мрежата. Методологията на измерване и оценяване следва да гарантира безпристрастна и справедлива оценка. Шестият сертификат на телекома покрива всички мрежови технологии заедно с 5G и отново доказва надеждността на мрежата на телекома. Yettel постигна резултат от впечатляващите 940 от 1000 възможни точки, а за сравнение миналата година те бяха 927. С този резултат мрежата на Yettel се класира най-високо в България и за втора поредна година се нарежда сред първите по качество 25% мобилни мрежи, тествани от umlaut в световен мащаб в периода 2022-2023 г.

“Шест поредни сертификата Best in Test e изключително постижение за всеки мобилен оператор. За Yettel той e повод за гордост и ясен знак, че се стремим да предлагаме най-доброто изживяване за нашите клиенти. Ще продължим да инвестираме в разширяването и надграждането на нашата мрежа, като планираме 5G покритието да достигне до поне 85% от населението на страната до 2026 г.”, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Yettel България.

“Трафикът в мрежата ни се увеличи с почти 70% през последната година и продължава да отчита пикови стойности. Този впечатляващ ръст и шести пореден сертификат Best in Test доказва, че с качеството на нашата мрежа ние успяваме да задоволим реалните нужди на клиентите, които не се измерват в това да реализират еднократно високи скорости, а да имат постоянно и оптимално задоволяване на техните нужди – гледане на видеа, стрийминг, работа и игра онлайн”, допълни  Спас Велинов, главен директор „Технологии“ в Yettel България.

Методологията на измерване umlaut е световно призната в индустрията за един от най-високите стандарти за оценяване на мобилни мрежи. В България umlaut e направила измерване на мрежите за период от 24 седмици от края на юни 2022 г. до април 2023 г., а Yettel успява на получи 940 точки от максимални 1000, което е най-добрият резултат сред мобилните оператори в страната, съставен от 82 млн. софтуерни измервания.

От търговския старт през 2021 г. 5G мрежата на Yettel продължава да се разширява и надгражда с нови възможности. Още от първия ден телекомът отвори достъпа до 5G мрежата за всички абонаментни планове, независимо от цената. Телекомът осигурява и достъп до широко портфолио планове с неограничени мобилни данни и поддържани устройства, като по този начин гарантира максимално изживяване за клиентите. Данни на оператора показват, че 45% от клиентите са избрали план с неограничени данни, като тези потребители вече генерират 90% от целия трафик в мрежата. В същото време всички клиенти на телекома имат възможността и да провеждат разговори с кристално качество, благодарение на технологията VoLTE, стартирана в мрежата на Yettel още през 2018 г. Днес 64% от всички разговори се реализират именно чрез VoLTE, отчитат от телекома.

Инфраструктурата на всеки оператор е основният потребител на електрическа енергия и вредни емисии в сектора. Yettel стана първият български оператор, който обяви, че ще намали своя въглероден отпечатък и ще превърне мрежата си в “зелена”. В началото на март тази година телекомът предприе стратегическа стъпка като сключи 10-годишен договор за доставка на енергия от възобновяеми източници. 80% от потреблението на компанията ще бъде осигурено от 123 MW фотоволтаична централа, която се намира във Верила планина. Компанията очаква с нея да успее да спести за година повече от 33 тона вредни емисии, което се равнява на емисиите отделени от 6450 домакинства за същия период.

 

За Yettel:

Yettel е новият телекомуникационен бранд на PPF Telecom Group, въведен през 2022 г. за пазарите в България, Сърбия и Унгария. Поставяйки клиента на първо място, мисията на Yettel в предоставянето на свързаност и дигитални услуги е ясна: да помага на хората да постигнат баланс в живота.

Yettel България, част от PPF Group, е телекомуникационна компания, предоставяща свързаност на над 3 милиона потребители с хора, устройства и бизнеси. До март 2022 г. компанията присъства на българския пазар като Теленор България. 

През 20-годишната си история на българския пазар компанията изгради силна репутация на пионер в областта на безжичните мрежи и отвъд тях, като стартира първата търговска 4G мрежа в България през 2015 г., първата VoLTE услуга през 2018 г. и проправи пътя за развитието на 5G с първия тест на 5G мрежа в страната. Водещият в сектора подход на Yettel към инфраструктурата спечели пет последователни сертификата Best in Test, присъдени от световната организация umlaut, която определя златния стандарт в сектора.

Днес Yettel България има повече от 1800 служители, разполага с над 180 магазина за продажба на дребно, а мобилната й мрежа покрива над 99% от населението на България.

За повече информация, моля, посетете: Yettel.bg.


loading...