без сертификат и тест

С всяка изминала седмица все повече държави се присъединяват към графата „преминаване на границата без изискване за отрицателен тест или ваксинационен сертификат“.

Някои държави нямат изисквания за влизане на територията си от месеци – като Мексико и Ел Салвадор.

В Европа първи в отмяна на изискванията за преминаване на границата бяха скандинавските страни.

Без ваксина или тест вече може да се влиза и в няколко държави на Балканите – Сърбия, Турция, Румъния и Словения, пише Дир.бг.

Ето и актуален списък на всички страни, до които в момента българите могат да пътуват без изискване за представяне на COVID документи:

ЕВРОПА

1. Дания
2. Швеция
3. Норвегия
4. Швейцария
5. Исландия
6. Полша
7. Великобритания
8. Ирландия
9. Нидерландия – от 23 март всички граждани на ЕС ще пътуват свободно до Нидерландия. Остава изискването за попълване на здравен формуляр.
10. Унгария – в страната отпадна и изискването за носене на маски.
11. Мадейра – португалският остров отмени всички COVID изисквания при пристигане с всички видове транспорт. За останалите португалски острови и континенталната част на страната все още има ограничения.
12. Черна гора – страната обявява периодично мерките си, към момента поне до 24 март 2022 г. от българските граждани, които влизат в страната, не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19, нито предварителна регистрация.
13. Турция – носенето на маски е задължително само на закрито.
14. Румъния – носенето на маски на обществени места вече е само препоръчително, но не и задължително.
15. Сърбия
16. Словения

ЕКЗОТИКА
17. Мексико – цяла зима Мексико е една от най-свободните откъм COVID ограничения страна, включително и при пристигане на границата, където не се изискват никакви документи за ваксинация или тестване.
18. Доминиканска република – първата карибска страна, която отмени всички ограничения на границата.
19. Аруба – не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19, освен закупуване на местна здравна застраховка с покритие за инфекцията.
20. Монголия – страната не само отмени всички ограничения на границата, но и предлага безплатни ваксини на туристите.
21. Коста Рика – за влизане в страната неваксинираните чужденци трябва да закупят задължителна здравна застраховка, а за ваксинираните и децата под 18 години това правило не важи. От 1 април и това правило отпада. Остава изискването за попълване на здравен формуляр преди пътуване.
22. Ел Салвадор
23. Йордания – страната е изключение – единствена в Близкия изток, която премахна всички ограничения за чужденци на границата.
24. Кения – в страната се влиза без тест и ваксина, като дори при положителен тест за COVID-19 карантината не е задължителна.

Още от Туризъм


loading...