ванга манастири

Манастирски комплекс от малки църкви, разположен в близост до село Ангелци, в македонската община Василево, е изключително лековит. Славата му се носи от уста на уста, разкриват местни медии.

Комплексът се намира на 4 км северно от село Ангелци по пътя, който води към селата Едрениково и Седларци. Районът, в който се намират манастирите, е известен като Чаушев Камен или Кайнаци.

Манастирите са в радиус от 50 метра, подредени един до друг. Те са девет на брой: манастирът „Св. Петка“, „Св. Троица“, „Св. Пантелеймон“, „Св. Неделя“, „ Св. Йоан Кръстител“, „ Св. Джорджи“, „Св. Леонций“, „Св. Димитър“ и „Тримата светии“. Комплексът разполага и с три кладенци, чиято вода е изключително лековита, както и с една камбанария.
Северна Македония разкри уникална легенда, свързана с Баба Ванга (СНИМКА)

Историята на манастирския комплекс датира от 1991 г., когато местен жител, който се борел от няколко години с различни болести, решил, че трябва да направи нещо за хора, които търсят покрив над главата си. След известно време сестра му решила да помогне, за да може брат ѝ да се излекува и да сбъдне мечтите си.

Така през 1991 г. мъжът първо построил кладенец около лековитата вода, а след това издигнал и първия манастир, посветен на св. Петка.

Следва изграждането на манастирите „Св. Неделя“, „Света Троица“, „Искрена Богородица“ и „Св. Йоан Кръстител“.

След време примерът на този мъж бил последван от друг жител на село Ангелци, който построил два манастира.

Според друг жител на селото манастирите са били издигнати заради Баба Ванга. Легенда в селото разказва, че тя посетила селото през 80-те години на миналия век и видяла, че манастирите ще бъдат издигнати, за да могат там да отсядат хора в нужда, а други да бъдат лекувани.Руската лечителка Людмила Ким: Виждам Ванга всеки ден!Людмила Ким е руска лечителка с корейски корени, родена в Чечения.Людмила Живкова и Ванга викат духа…May 12 2019skafeto.com

loading...