Венеция

На легендарния площад „Сан Марко“ във Венеция миналата седмица масите и столовете на известното „Кафе Флориан“ останаха празни. Едва няколко туристи се появиха, за да си направят селфита.

Повече хора с медицински маски можеха да се видят по улиците на знаменития италиански град, вместо с карнавални маски, както е обичайното за сезона.

Десетки празни гондоли се поклащаха на водата.

След като Венеция отмени повечето от ежегодните си празненства заради опитите на Италия да ограничи разпространението на коронавируса, повечето туристи избягаха и я превърнаха буквално в призрачен град.

Туристическата индустрия на Венеция все още не може да се съвземе от тежките наводнения през ноември, които оставиха голяма част от града под вода. Сега той се изправя пред съвсем нов вид криза – близо 4000 заразени с коронавирус и близо 150 смъртни случая, съобщава „Гардиън“.

„Чакахме карнавалът да оправи икономиката след „високата вода“, но сега имаме нов проблем“, казва Сабрина, която работи в моден магазин.

Наводнението свали приходите на Венеция с 40% за последната четвърт на миналата година, а коронавирусът се очаква да предизвика загуби от 30-40% в първата четвърт на 2020.

Над 40% от хотелските резервации са отменени, съобщиха от венецианската хотелиерска асоциация.

„Пълно мъртвило е. Никой не идва, улиците са празни, а хората се страхуват. Не знам как ще се оправим този път. Това е последният пирон в ковчега“, казва Паола Бертолдо, която продава стъклени бижута собствено производство.

Цялата икономика е засегната, казва Симоне Вентурини, градски съветник по икономическото развитие. Истинските щети ще са дългосрочни. Има много малко резервации за Великден и Биеналето през май. „Вярваме, че до няколко седмици вирусът ще бъде далечен спомен като САРС, но трябва да разберем, че това е бизнес като всеки друг“, казва той.

Венеция, която се посещава от между 20 и 30 млн. души годишно, има противоречиви отношения с туристите. Огромните тълпи предизвикват разделение между местните хора, които си изкарват прехраната от туризъм, и тези, които вече се задушават.

Някои местни жители обаче смятат спада в туризма за доста облекчаващ.

Още от Туризъм

loading...